Танјуг/Драган Кујунџић

Vučić i EU saglasni: Priština da odredi pregovarača, može i Tači

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da dijalog sa Prištinom mora da se nastavi, uprkos optužnicama za ratne zločine protiv Hašima Tačija

Spreman sam da se sastanem sa Tačijem, ako lideri u Prištini odluče, da i on bude deo delegacije za buduće razgovore, mada ne verujem da će to odlučiti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za briselski Politiko.

U apdejtovanoj verziji intervjua za briselski portal, na koju se danas ukazuje na Instagram profilu „budućnostsrbijeav”, Vučić je istakao da dijalog sa Prištinom mora da se nastavi, uprkos optužnicama za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

On je taj intervju dao u petak, tokom boravka u Briselu, gde je imao sastanke sa liderima EU, a nije želeo da komentariše samu optužnicu Specijalnog suda protiv Tačija. Ali je, konstatuje portal, jasno kazao da želi pokretanje dijaloga uz posredovanje EU o odnosima Beograda i Prištine, koji je u zastoju više od godinu dana.

EU je, podseća Politiko, signalizirala da namerava da restartuje dijalog u julu.

„Ne želimo da potpaljujemo još više političke ili fizičke sukobe između Srba i Albanaca a to je i najbolji način da zašittimo sigurnost i bezbednost Srba koji žive na Kosovu”, rekao je Vučić na pitanje o optužnici protiv Tačija.

On je rekao da Beograd treba da nastavi proces dijaloga sa bilo kim koga albanska strana izabere za svog predstavnika. „Mora da se nastavi. U protivnom, šta bi moglo da se desi? Šta bi bila perspektiva čitavog regiona?”, zapitao je Vučić.

Na pitanje da li će se sastati sa Tačijem ako on bude uključen u razgovore, Vučić je rekao:

„To ne zavisi od mene. Uvek mogu da kažem da neću da razgovaram sa nekim ko je optužen za ratne zločine, ali nisam ja taj, to će izabrati albanski lideri, to zavisi od njihovog naroda”.

Kada je reč o evropskim integracijama, Vučić je rekao da je njegov cilj da Srbija postane članica EU 2026. a da razgovore završi 2024. godine. Na pitanje da li ima ikakve sumnje u cilj članstva u EU i da li bi umesto pridruživanja možda radije birao bliskost sa EU, Vučić je odgovorio:

„Istinu da kažem, mi bi želeli da postanemo članica kluba”, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 30. jun 2020.

 

EU: PRIŠTINA DA ODREDI PREGOVARAČA ZA DIJALOG
U Briselu kažu da su „primili k znanju“ najavu predsednika Kosova Hašima Tačija da će ostati na dužnosti do potvrđivanja optužnice i ponavljaju da je na Prištini da odluči ko će je predstavljati u nastavku dijaloga sa Beogradom.

Portparolaka EU Viržini Batu je povodom evropskih planova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine naglasila da je Brisel upoznat sa namerom kosovskog predsednika i dosadašnjeg glavnog pregovarača Prištine Hašima Tačija da uprkos podignutoj otužnici za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti ostane na dužnosti.

„Pozivamo na punu saradnju sa Specijalnim sudom. To je važan pokazatelj opredeljenosti Kosova za vladavinu prava što je ključni element za napredak na putu EU integracija“, kaže Batu.

Upitana da li će Tači biti prihvatljiv sagovornik za EU za nastavak dijaloga zakazanog za jul, Batu ponavlja da EU „ne komentariše“ sudske procese, niti prejudicira odluke kosovskih vlasti.

„Nije na EU da bira sa kim će da razgovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Na kosovskim vlastima je da odluče ko će najbolje predstavljati njihove interese“, poručila je Batu.

Predsednik Kosova Hašim Tači je zbog podizanja optužnice pred Specijalnim tužilaštvom za Kosovo odustao od sastanka sa predsednikom Srbije koji je bio planiran za 27. jun u Vašingtonu.

Tokom jula očekuje se da se održi samit u Parizu posvećen dijalogu Beograda i Prištine kao i jedna runda razgovora u Briselu. Za sada nije poznato ko će predstavljati Prištinu na tim sastancima.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Tanjug/RTS, 30. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u