Najpoznatiji albanski lobista izgubio mesto u Kongresu SAD

Eliot Engel je ravno 31 godinu bio u američkom Kongresu, a skoro isto toliko je bio jedan od najjačih albanskih aduta u američkoj administraciji

Najpoznatiji albanski lobista, kongresmen Eliot Engel izgubio je mesto u Kongresu, a samim tim i mesto predsedavajućeg Komiteta za spoljne odnose. Na unutarstranačkim izborima Demokratske stranke u njujorškom distriktu porazio ga je Džemal Bovmen.

Eliot Engel je ravno 31 godinu bio u američkom Kogresu, a skoro isto toliko je bio jedan od najjačih albanskih aduta u američkoj administraciji. Obilato je koristio svoju političku funkciju i uticaj kako bi progurao sve albanske prohteve.

PAD NAJPOZNATIJEG ALBANSKOG LOBISTE U AMERICI
Vladimir Marinković, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije smatra da su Albanci, odlaskom Eliota sa pozicije, možda izgubili više nego on sam.

„Kosovski Albanci su imali u Engelu velikog saveznika i lobistu koji je za njih radio duže od dve decenije. On je od početka deo kosovskih lobista u Senatu i Kongresu i može se reći da je jedan od poslednjih žestokih albanskih jastrebova u njihovoj administraciji. Njegov poraz u stranci automatski znači da od novembra više neće obavljati funkciju predsedavajućeg Komiteta za spoljne odnose i to nama faktički znači mnogo jer je svoju poziciju, koja je vrlo uticajna, obilato koristio za iterese Albanaca,“ objašnjava Marinković.

Ko god da dođe na njegovo mesto, smatra naš sagovornik, teško da može biti ostrašćeniji nego što je to bio Eliot kad su Srbi u pitanju.

NANEO MNOGO ŠTETE SRBIJI
„Naneo nam je mnogo štete. On je bio jedan od organizatora skupa na kome je promovisano da je 20.000 Albanki silovano od strane srpske vojske i policije, što je strašna optužba. Prosečan Amerikanac koji to gleda na televiziji, sve shvata zdravo za gotovo, a sto puta izgovorena laž, postaje vremenom istina,“ dodaje on.

Marinković kaže da je Eliot odgovoran za skoro sve skupove u Americi koji su omogućili da se kosovski političari promovišu i da pošalju što ružniju sliku o Srbima američkom narodu.

„Tek je Trampov dolazak donekle nama omogućio da se i mi predstvimo sa našom istinom i da se na Srbiju gleda nekim drugim, pozitivnijim očima,“ dodaje on.

DOKAZ DA I SRBIJA MOŽE DA LOBIRA
Dragomir Anđelković, politički analitičar, uveren je da se kosovski Albanci neće tako lako oporaviti od ovog gubitka.

„Činjenica da je Engel poražen je za njih orgoman gubitak. Iako imaju više lobista, nijedan nije bio tako ostrašćen kao Eliot. Za nas i za našu dijasporu je to veliki uspeh, u stvari dvostruki, jer smo pokazali da i mi možemo da lobiramo za sebe. A drugo, pokazalo se da najsnažniji albanski lobista nije više tako snažan jer je potpuno urušen, i teško da će nastaviti političku karijeru,“ veruje Anđelković.

Naš sagovornik kaže da Albanci stalno pokušavaju da izbore stare pozicije koje su imali kod bivše američke admnistracije.

​„Sve ovo pokazuje da će, ako Tramp ponovo pobedi, njihove pozicije da se temljno uruše,“ smatra Anđelković.

Engel je dugo opstajao na poziciji jer do sada nije ni imao pravog protivkadidata u stranci, a Bovmen ga je pobedio sa skoro 63 odsto podrške.

 

Autor Brankica Ristić

 

Naslovna fotografija: Saul Loeb/AFP/Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 30. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u