Otvorena izložba „Roma Eterna“ u Novom Sadu

Izložbu čine 33 dela, nastala u periodu od prvog veka pre nove ere do 18. veka, koja su u Novi Sad stigla iz privatne italijanske fondacije Dino i Ernesta Santareli

Sjaj večnog Rima dotaknuo je staru Srpsku Atinu svojim skulpturama koje će kroz izložbu „Roma Eterna” u Muzeju grada Novog Sada, njegovoj Zbirci strane umetnosti u Dunavskoj ulici, biti izložene gotovo celog leta i od danas dostupne za posetioce sve do 11. septembra. Izložba je juče otvorena u užem krugu italijanskih i srpskih zvanica među kojima je bio i ambasador Italije, njegova ekselencija Karlo Lo Kaš.

Posegnuvši za simbolikom po kojoj „jedan od najjačih lekova protiv virusa jesu kultura i umetnost”, srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je tom prilikom da veruje da će boravak na ovoj izložbi svakome bar na neki način „ojačati imunitet”.

Pred posetiocima izložbe „Roma Eterna” su portreti istorijskih ličnosti ili životinja, paganskih božanstava satira ili svetih božanstava, izrađeni u alabasteru, finom belom i žutom mermeru, ponekad u boji ili pozlaćeni. Među njima su ženski portret kraljice Kleopatre Sedme, kardinala Marcija Đinetija, Bahusa, Bogorodice sa detetom, apostola svetog Bartolomeja.

Izložbu čine 33 dela, nastala u periodu od prvog veka pre nove ere do 18. veka, koja su u Novi Sad stigla iz privatne italijanske fondacije Dino i Ernesta Santareli, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu i Ambasadom Italije u našoj zemlji, te finansijskim kućama.

Ministar Vukosavljević kazao je da je od osnivanja Večnog grada prošlo oko 2.800 godina i da je za to vreme Rim sijao jakom svetlošću na istorijskoj pozornici čitavog čovečanstva, ostavljao i ostavlja duboke tragove u raznim oblastima.

„Iako je točak istorije i huk vremena učinio svoje, mi se danas, svakoga dana, na stotine načina, podsetimo Rima i rimskog nasleđa – kroz našu pravnu terminologiju, medicinsku, brojne jezike koji su nastali iz raskošnog latinskog”, naveo je ministar.

Izložba ovih dela među kojima ima, prema njegovim rečima, remek-dela, a bez sumnje su sva od izuzetnog kvaliteta, dobra je prilika da Novi Sad i gosti ovog grada sa statusom Evropske prestonice kulture 2021. godine, uživaju u nečemu što se ne viđa svaki dan.

On je takođe naveo da možemo da vidimo ono što se kod nas izgubilo u „hodnicima vremena” – da dela iz privatne kolekcije budu nesebično davana na uvid drugima koji to ne mogu da pogledaju svaki dan, zahvalivši finansijskim institucijama koje su pomogle održavanje izložbe.

Parafrazirajući izreku da „svi putevi vode u Rim”, novosadski gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da će sada bar jedanput za Rim ići preko Novog Sada.

„Kada kažete grad, možete da pomislite na razne gradove širom sveta, ali kada kažete Večni grad, gde god da ste na planeti, nemate dilemu da se govori ili misli o Rimu. I kao što su svi Rimljani imali izreku da svi putevi vode u Rim, najmanje narednih dva i po meseca, bar jedanput – put umetnosti i kulture, za Rim će ići preko Novog Sada i Evropske prestonice kulture”, naglasio je Vučević i pozvao Novosađane da posete izložbu, poštujući mere zaštite od epidemije. Italiji je poželeo brz oporavak i jačanje ekonomije nakon COVID-19 jer je to, prema njegovim rečima, od interesa i za srpsku ekonomiju.

Ambasador Italije Karlo Lo Kaš, koji se obratio na srpskom jeziku zvanicama na izložbi, kazao je da se izložba realizuje u okviru snažnih odnosa Srbije i Italije na polju kulture, da će dočarati veličanstvenost kulturne baštine Italije, ali i da predstavlja opipljiv znak povratka kulturnih aktivnosti koje trpe poteškoće u vremenu društvene distance.

Na otvaranju su se obratili i direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Ivković, predsednica izvršnog odbora Inteza banke Draginja Đurić i predsednik DDOR osiguranja Đorđo Markeđani.

 

Autor Snežana Kovačević

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 01. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u