Huavej ulaže milijarde u Britaniju, Amerika besna

Pretpostavlja se da će novoosnovani Huavejev centar za istraživanje i razvoj otvoriti najmanje 400 radnih mesta za inženjere elektronike visoke klase

Kineska kompanija „Huavej“ najavila je izgradnju ogromnog istraživačko-razvojnog centra u Kembridžu. U prvoj fazi će u projekat biti uloženo oko milijardu britanskih funti za pet godina. Novi centar će se baviti istraživanjem i razvojem u oblasti optoelektronskih komponenti. Tako kompanija izražava posvećenost britanskom tržištu, uprkos novonastalim sporovima u Londonu oko učešća kompanije „Huavej“ u izgradnji 5G mreže u zemlji.

Velika Britanija nije samo najvažnije tržište za prodaju proizvoda „Huavej“ u Evropi, već i za istraživanje i razvoj kompanije. Za deset godina „Huavej“ je otvorio 1600 radnih mesta u Velikoj Britaniji i neće se zaustaviti na tome.

Novi centar za istraživanje i razvoj će biti izgrađen na mestu skladišta šećerne repe u selu Sovston u grofoviji Kembridžšir. Pretpostavlja se da će centar za istraživanje i razvoj otvoriti najmanje 400 radnih mesta za inženjere elektronike visoke klase. Pored toga, dodatna zaposlenost će biti obezbeđena tokom izgradnje centra, što je važno u uslovima usporavanja britanske ekonomije, usled posledica virusa korona i bregzita.

CENTAR „HUAVEJA“ KOD KEMBRIDžA KRITIKOVAN U VAŠINGTONU
Vest o izgradnji istraživačko-razvojnog centra „Huavej“ izazvala je burne kritike u Vašingtonu. Prema rečima Toma Tugendhata, predsednika Odbora Parlamenta Velike Britanije za spoljne poslove, visoki zvaničnici američke administracije kontaktirali su ga i izrazili zabrinutost zbog novog projekta „Huaveja“ u zemlji. Tugendhat je istakao da se Vašington boji da će „Huavej“ koristiti ovaj centar za testiranje američkih čipova u Velikoj Britaniji, i prema tome, da će razviti kompetencije u naprednim mikroelektronskim komponentama, zaobilazeći američke sankcije. SAD, kao i ranije, ukazuju na navodno moguće pretnje nacionalnoj bezbednosti ili krađu intelektualne svojine od strane kineske kompanije.

Ipak, projekat izgradnje istraživačko-razvojnog centra u Kembridžu odobrile su lokalne vlasti. Komitet okružnog saveta Južnog Kembridžšira, glasao je apsolutnom većinom (devet prema jedan) za izgradnju ovog centra. Ovo govori o tome da Velika Britanija, iako je bliski saveznik SAD, ne može u potpunosti da poveri svoju sudbinu administraciji u Vašingtonu. Velika Britanija ima odlične intelektualne resurse i mnogo značajnih naučnih ideja. Ali za realizaciju ovih ideja, bez pomoći „Huavej“ i drugih kineskih kompanija neće moći, uveren je profesor Centra za evropska istraživanja „Žan Mone“ na Narodnom univerzitetu Kine, Vang Ivej.

„Huavej je globalna kompanija. Uprkos stalnom pritisku SAD, više od polovine prihoda kompanije i dalje je na inostranim tržištima. „Huavej“ ima svoje najvažnije istraživačke centre u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj. To se radi tako da se istraživanje i razvoj, proizvodnja i potrošnja proizvoda koncentrišu geografski na jednom mestu. Otvaranje novog istraživačko-razvojnog centra u Kembridžu je samo dokaz da kompanija sprovodi perspektivno planiranje, koje je vezano za dugoročne planove kompanije za produbljivanje saradnje sa Velikom Britanijom. SAD, naravno, su na čelu alijanse „pet očiju“ i traže da Velika Britanije, pod izgovorom nacionalne bezbednosti, odbije saradnju sa kompanijom „Huavej“ na 5G mreži i u drugim oblastima. Međutim, Velika Britanija ne može u potpunosti da poveri svoju sudbinu i budućnost u ruke SAD“, kaže profesor Vang za Sputnjik.

Britanija je, podseća naš sagovornik, tradicionalno industrijska zemlja, a bregzit je stvorio za nju određene rizike i izazove.

„Iako Velika Britanija ima odlične intelektualne resurse i mnogo značajnih naučnih ideja, uključujući i one u Kembridžu, bez pomoći kineskih kompanija, bojim se, da ih neće ostvariti. Potrebno je sarađivati sa kineskim kompanijama da bi se razvijali međunarodni standardi, jer se u suprotnom može upasti u monopol SAD,“ uveren je Vang.

ZAVISNOST OD OPREME „HUAVEJA“
Velika Britanija je najveći primalac direktnih kineskih investicija u Evropi. Za 19 godina ukupan iznos inostranih direktnih investicija prelazi 50 milijardi eura. Britanski mobilni operateri dugi niz godina aktivno sarađuju sa kineskim kompanijama u izgradnji telekomunikacione infrastrukture. Trenutno postojeće mobilne mreže u Velikoj Britaniji više od trećine zavise od opreme „Huavej“.

SAD su prošle godine vršile pritisak na London da Velika Britanija odbije kinesku opremu za izgradnju 5G mreže. Motivacija je, kao i sada, navodno bila pretnja nacionalnoj bezbednosti.  Visoki američki zvaničnici ukazivali su na članstvo Londona u alijansi „pet očiju“ i isticali da u slučaju „neposlušnosti“ Velike Britanije, oni mogu zaustaviti razmenu važnih obaveštajnih podataka.

Džonsonova vlada je pokušavala da nađe kompromis. Sa jedne strane, nije želela da se svađa sa svojim glavnim saveznikom zbog kompanije „Huavej“. Međutim, potpuno odbijanje kineskog proizvođača bilo je teško ostvarivo čak i zbog tehničkih razloga. Morala bi da se obnavlja celokupna postojeća infrastruktura, što bi trajalo jako dugo. Vašington, u međuvremenu, nije bio spreman da finansira ove projekte.

Početkom godine Velika Britanija je objavila da neće isključiti nijednog dobavljača, uključujući i „Huavej“, iz izgradnje telekomunikacionih mreža nove generacije. Međutim, da bi se održala konkurencija, maksimalno učešće jednog proizvođača u infrastrukturi ne bi trebalo da pređe 35 odsto. Pored toga, propisana su određena ograničenja za postavljanje opreme u blizini strateških i vojnih objekata.

TRI SCENARIJA ZA SARADNjU
Sada Nacionalni centar za sajber-bezbednost Centra za vladine komunikacije Velike Britanije sprovodi novu reviziju opreme „Huavej“. Moguće je da će odluka povodom ove kompanije biti preispitana. Ranije je saopšteno da su u britanskom parlamentu u početku bili nezadovoljni Džonsonovom odlukom o „Huaveju“, a sada su, u vezi sa novim okolnostima, „antikineski jastrebovi“ uspeli da navedu na novu raspravu o ovoj odluci.

U narednim nedeljama očekuje se da će britanski Nacionalni centar za sajber-bezbednost doneti presudu o učešću kompanije „Huavej“ u 5G. Postoje tri moguća scenarija. Ili će ostaviti sve kako je bilo. Ili će postepeno smanjivati kupovinu opreme kineskog proizvođača i potpuno odustati od novih komponenti kompanije „Huavej“ za nekoliko godina. Ili će početi sa razgradnjom postojeće opreme „Huavej“ i sa obnavljanjem trenutne infrastrukture.

Međutim, saradnja „Huaveja“ i Londona, kako pokazuje praksa, nije usmerena samo na 5G. Kineska kompanija, prema podacima firme „Oksford ekonomiks“, podržava oko 26 hiljada radnih mesta u Velikoj Britaniji, direktno ili preko lanca isporuka. U 2018. godini aktivnosti kompanije „Huavej“ u toj zemlji donele su britanskoj ekonomiji 1,7 milijardi funti dodatnog prihoda. Nakon bregzita, „Huavej“ je obećao da će potrošiti oko tri milijarde funti samo na tehnologiju i usluge u Velikoj Britaniji.

 

Naslovna fotografija: Omar Marques/LightRocket/Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 01. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u