Nikola Samardzic

Miloš Ković: Ustaške ideje na Filozofskom fakultetu?

Nikola Samardžić na Tviteru „lajkovao" objavu u kojoj se navodi da je Jasenovac bio prirodan odgovor na ponašanje srpskih političkih elita

Srbija je u glibu mitomanije i svinjokradice Karađorđevića. Oni su trudnoj ženi odsekli sise, izmislili Kosovski boj, stvorili Spc, izmislili svetog savu i ostale gluposti, napravili ršum u Cg i Kosovu, Jasenovac je odgovor na njihovu vladavinu, nema većih zlotvora“.

Ovo je objava koju je izvesni „Iggy666“ „okačio“ na svom „Tviter nalogu“, kako piše, u „10.51 popodne, 30. jun 2020.“. Je li ovo govor mržnje? Da li je ovo ustaška poruka? Da li se u njoj pravda jedan od najodvratnijih zločina u istoriji čovečanstva, počinjen nad Srbima i Jevrejima u Jasenovcu, ustaškom logoru smrti?

Da li je ovu objavu, kako se na „Tviteru“ vidi, „lajkovao“ Nikola Samardžić, redovni profesor Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu? Da li to znači da je on simpatizer ustaških ideja? Možda je Nikola Samardžić ovu poruku slučajno „lajkovao“? Ili to uopšte nije uradio? Kako bi bilo da se o tome izjasni?

Da li je, međutim, Nikola Samardžić na svom „Tviter nalogu“ „10.10 popodne, 21. novembar 2019” napisao „Mora nova četrdeset osma“, da bi, na pitanje Blaža Đurovića „Gde sada da nađemo Goli otok?“ odgovorio: „U Hrvatskoj. Doduše, šleperi na Batrovcima, osam sati“? Da li je za predsednicu stranke „Zavetnici“ „10.32 popodne, prvog avgusta 2019.“ napisao: „To je ona ćerka Rajka Ciganina iz Kaluđerice?“

Je li to isti onaj Nikola Samardžić koji traži „denacifikaciju“ i „promenu kulturnog koda“ Srbije, zato što je u ratovima iz devedesetih „genocid“ bio njena „zvanična politika“ (sarajevski Dani, 18. januar 2008.)? Ispoveda li Samardžić rasističke stavove, kada piše o „poludivljim Azijatima i Afrikancima“ (Pogledi, 13. novembar 1992.) i Srbima kao „biološkom otpadu“, koji preti da „zagadi Evropsku uniju“ (Peščanik, 14. septembar 2007.). Kako se nazivaju oni koji Aušvic i danas pravdaju jevrejskim zaverama i rasnim, genetskim manama?

Imaju li sa svim ovim nekakve veze afilijacije Nikole Samardžića sa Vladimirom Bebom Popovićem i sa krimogenim režimom Mila Đukanovića, pod čijim se okriljem u Crnoj Gori danas skandira „Srbe na vrbe“, kamenuju srpske kuće, otima imovina Srpske pravoslavne crkve, hapse vladike, prebijaju sveštenici i slobodno ispovedaju ustaške zločinačke ideje?

Ako je sve ovo tačno, šta nam to govori o Odeljenju za istoriju, čiji je Nikola Samardžić apsolutni gospodar i ključni ideolog? Šta nam to govori o stanju na Filozofskom fakultetu u Beogradu?

 

Autor Miloš Ković

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor IN4S, 02. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u