Rusi na referendumu većinski podržali izmene Ustava

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže, povodom rezultata glasanja o izmenama Ustava, da je to de fakto bio trijumfalni referendum o poverenju predsedniku Putinu

Rusija više nema liberalni, amerikanizovani ustav koji joj je nametnuo Boris Jeljcin nakon što je tenkovima razorio sopstveni parlament. Rusija je dobila faktički novi Ustav u kojem se naglašava: preci su nam ostavili „ideale i veru Boga“. Rusija je izmenjenim osnovnim zakonom Rusima priznala status državnotvornog naroda koji je u sastavu njenog mnogonacionalnog saveza ravnopravnih naroda.

Rusija je ustavnom normom zabranila svako otuđivanje svoje teritorije, pa Japan može da zaboravi na četiri južna Kurilska ostrva, a Nemačka na Kalinjingrad. Rusija sada ima Ustav u kojem je brak definisan samo kao savez muškarca i žene. Rusija je ustavno uzdigla decu i brigu o deci i porodici u vrhunski prioritet državne politike. Rusija je ustavnom normom zabranila svim svojim zvaničnicima – od šefa države i ministara do poslednjeg sudije i tužioca – da imaju dvojno državljanstvo, stalni boravak u bilo kojoj drugoj državi i račune i dragocenosti u stranim bankama.

Centralna izborna komisija RF objavila je na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova na ustavnom referendumu da je izlaznost bila 64,99 odsto, a da se za ustavne promene izjasnilo 77,93 odsto. Protiv je bilo 21,27 odsto. Moskva je promenjeni ustav podržala sa 65,9 odsto.

Jedan od razloga ovakvog ishoda ustavnog referenduma je i to što je izmenjenim najvišim zakonom RF omogućila Vladimiru Putinu da se 2024. ponovo kandiduje za šefa države. Većini u Rusiji je, očigledno, jasno da je zemlja sa Putinom u sigurnim rukama i na dobrom putu.

 

Izvor Fakti, 01. jul 2020.

 

ZA ŠTA SU GLASALI RUSI
Građani Rusije pružili su na glasanju podršku izmenama Ustava. Te izmene dotiču se svih sfera života i treba da ojačaju rusko društvo i osiguraju funkcionalniju i savremeniju državu. Da izmene znače korenitije promene potvrdio je u svom obraćanju građanima uoči glasanja i sam predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Ne glasamo za puke izmene izražene u jasnim pravnim normama. Glasamo za zemlju u kojoj želimo da živimo. Sa savremenim obrazovanjem i zdravstvenom zaštitom, sa pouzdanom socijalnom zaštitom građana. Sa efikasnom vlašću koja je u službi društva. Glasamo za zemlju za koju radimo i koju želimo da predamo našoj deci i unucima“, rekao je poručio je on. Aktuelni Ustav usvojen pre više od četvrt veka, u uslovima teške političke krize od kada se mnogo toga promenilo.

ZA ŠTA SU GLASALI RUSI?
Otkako su predložene izmene najvišeg akta zemlje, najviše pažnje u javnosti i medijima privukao je amandman koji predviđa da se ukine ograničenje broja predsedničkih mandata, odnosno da se aktuelnom šefu države pruži mogućnost da se ponovo kandiduje na izborima. Iza tog predloga stoji prva žena-kosmonaut i poslanica Dume Valentina Tereškova.

Promene se odnose i na mehanizam formiranja Vlade, konsolidacija uloge Državnog saveta, o čemu je detaljno govorio Putin pred saveznim parlamentom početkom godine.

„Rusija može biti i ostati Rusija samo kao suverena država. Suverenitet našeg naroda trebalo bi da bude bezuslovan. Došlo je vreme da se u osnovni zakon zemlje unesu neke izmene koje direktno garantuju prioritet Ustava Rusije u našem pravnom prostoru. To znači da zahtevi međunarodnog zakonodavstva i sporazuma, odluke međunarodnih organa mogu delovati na teritoriji Ruske Federacije samo u meri koja nije u suprotnosti sa našim Ustavom i koja ne krši prava i slobode čoveka i građanina“, precizirao je tada Putin.

USLOV ZA PREDSEDNIČKE KANDIDATE
Druga tačka koju je Putin naveo je zahtev da lica koja se nalaze na „funkcijama koje su strateški važne za suverenitet zemlje“ (predsednik i članovi Vlade, poslanici, senatori, sudije, šefovi regiona) nemaju strano državljanstvo ili dozvolu za boravak u drugoj državi.

„Čovek treba da shvati da vezuje život sa Rusijom, sa našim narodom – bez ikakvih nijansi i pretpostavki“, rekao je Putin.

Što se tiče funkcije predsednika Rusije, neophodno je uvesti pravilo da šef države može da bude lice koje je stalno živelo na teritoriji Ruske Federacije najmanje 25 godina i nikad nije imalo strano državljanstvo ili dozvolu za boravak u drugoj državi.

ULOGA LOKALNIH VLASTI
Ruski predsednik takođe je predložio da se u Ustavu konsoliduju principi jedinstvenog sistema javne vlasti: mogućnosti lokalne samouprave treba proširiti i ojačati, potrebno je propisati pravila da minimalna plata ne može biti manja od granice siromaštva i treba uvesti redovno indeksiranje penzija.

Potrebno je kardinalno povećati ulogu gubernatora u izradi i donošenju odluka na saveznom nivou, kao i u Ustavu utvrditi uloga i status Državnog saveta.

IZBOR PREMIJERA RUSIJE
Prema Putinovom predlogu, treba poveriti Državnoj dumi odobravanje predsednika Vlade, a zatim po njenom podnesku, svih njegovih zamenika i saveznih ministara. Predsednik neće imati pravo da odbaci kandidature nadležnih zvaničnika.

„Rusija bi trebalo da ostane predsednička republika, ali smatram da je neophodno da se obezbedi da predsednik imenuje sve šefove bezbednosnih službi nakon konsultacija sa Savetom Federacije. Sličan mehanizam se može primeniti i na regionalne tužioce“, obrazložio je predsednik.

Putin je predložio da se Savetu Federacije daju ovlašćenja da na predlog predsednika smenjuje sudije zbog „prekršaja“, kao i da se ojača uloga Ustavnog suda, tj. da mu se pruži mogućnost da, na zahtev predsednika, proverava da li nacrti zakona koje su usvojili parlamenti odgovaraju osnovnom zakonu pre nego što ih predsednik potpiše, kao i druge normativne akte.

Amandmani, između ostalog, podrazumevaju koncepciju braka kao zajednicu muškarca i žene, pominjanje Boga u Ustavu, kao i da je ruski jezik – državni jezik državotvornog naroda. Takođe, amandmani uključuju i odredbu o Rusiji kao pravnoj naslednici SSSR-a. Izmenama Ustava predviđeno je i da se ne dozvoli degradacija podviga naroda u Drugom svetskom ratu.

 

Izvor Sputnjik, 02. jul 2020.

 

PESKOV O REZULTATIMA GLASANjA
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže, povodom rezultata glasanja o izmenama Ustava, da je to de fakto bio trijumfalni referendum o poverenju predsedniku Vladimiru Putinu. Prema njegovim rečima, Ustav sa unetim izmenama biće temelj za bolju budućnost Rusije.

Dodao je da će Putin po hitnom postupku potpisati Ukaz o unošenju izmena u Ustav odmah nakon što Centralna izborna komisija saopšti konačne rezultate. U međuvremenu, predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko kaže da bi svi zakoni neophodni za realizaciju izmena Ustava mogli da budu usvojeni već u julu. Radi se o 90 zakona, navela je ona.

Matvijenko je, takođe, skrenula pažnju da su hakeri sa Zapada preduzeli akcije bez presedana kako bi osujetili glasanje. Tokom jula, kako je rekla, mogle bi da budu preduzete i određene mere s tim u vezi.

 

Naslovna fotografija: RIA Novosti/Evgeniй Biяtov

 

Izvor Sputnjik, 02. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u