Чланови Кризног штаба (слева надесно): др Ивана Милошевић, др Предраг Кон и др Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији за медије у згради Владе, 22. март 2020. (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Sve gora situacija sa koronom, zaraženo još 359 osoba

Prema najnovijim informacijama, u poslednja 24 sata još 359 osoba zaraženo je koronavirusom u Srbiji. Preminulo je još šest osoba. Na respiratorima se nalazi 81 osoba

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano novih 359 slučajeva koronavirusa, a šest osoba preminulo je od posledica zaraze. Broj zaraženih koronavirusom je veliki, te se zbog toga kliničko-bolnički centri Zvezdara i Zemun potpuno vraćaju u kovid sistem.

17:01
U KC Niš rade sve operacione sale, primaju se pacijenti i bez COVID-19

U Kliničkom centru Niš sve je pod kontrolom, primaju se i pacijenti kojima je lekarska pomoć neohodna a nisu oboleli od koronavirusa, i rade sve sale, uključujući i 15 operacionih u novom delu centra, poručili su čelnici te zdravstvene institucije.

Pomoćnik generalnog direktora Goran Stanojević rekao je novinarima da KC Niš prima i sve pacijente koji zahtevaju intervencije vezane za maligna oboljenja a i sva ostala, kojima bi odlaganje daljih procedura lečenja napravio komplikacije.

„Samo smo procedure dobroćudnih oboljena pomerili, sve sale rade i kao i svih 15 novih operacionih sala novog KC Niš“, naveo je Stanojević.

16:15
Kragujevac: Radnik Gerontološkog centra pozitivan, lakša klinička slika

U Gerontološkom centru u Kragujevcu jedan radnik je pozitivan na COVID-19. Zdravstveno stanje obolelog je dobro, reč je o lakšoj kliničkoj slici. Kod zdravstvenih radnika nema potvrđenog prisustva virusa. Svi korisnici su bez simptoma i bez potvrđenog prisustva COVID-19.

Juče je testirano 20 zaposlenih, koji su bili u kontaktu sa kovid pozitivnim radnikom, do kraja nedelje se očekuju rezultati. Nijedan testiran nema simptome virusa. U kućnoj izolaciji su dvoje zaposlenih, po osnovu kontakta sa potvrđenim slučajevima, van ustanove.

Ustanova primenjuje sve mere zaštite i poštuje instrukcije nadležnog Ministarstva. Ulazak u Ustanovu je dozvoljen samo zaposlenima i po posebnoj dozvoli i uz primenu svih mera dobavljačima i serviserima. Kako kažu zaposleni, radi se u punom kapacitetu i uz velike napore i poštovanje svih mera zaštite.

15:45
Vlada: U Srbiji tri puta više testova nego u četiri zemlje regiona zajedno

Vlada Srbije saopštila je da je u Srbiji je u prethodnih sedam dana urađeno gotovo tri puta više testova nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Albaniji zajedno.

„U Republici Srbiji ukupno je testirano 50.797 građana. Crna Gora uradila je 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi“, navodi se u saopštenju.

15:33
U domovima i ustanovama socijalne zaštite 64 zaražena

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa drugim julom, koronavirus potvrđen je kod 33 korisnika i 31 zaposlenog, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kako se navodi, do sada je od COVID-19 izlečeno 615 korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi i 214 zaposlenih. Takođe, Ministarstvo je donelo rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih „Nada“ u Beogradu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni kod kojih postoji ovakva opasnost ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, ističe se u saopštenju.

15:07
Troje preminulih u Novom Pazaru

U poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru od koronavirusa su preminule tri osobe, a 75 je hospitalizovano, rekao je na konferenciji za medije koordinator kovid bolnice Mirsad Đerlek. Naveo je da su dve preminule osobe iz Novog Pazara i jedna iz Tutina, a da se trenutno u toj bolnici nalazi 177 pacijenata.

14:56
Novih 359 zaraženih, najviše iz Beograda

Prema najnovijim informacijama, u poslednja 24 sata još 359 osoba zaraženo je koronavirusom u Srbiji. Preminulo je još šest osoba. Na respiratorima se nalazi 81 osoba. Najviše zaraženih je iz Beograda. Od početka epidemije, COVID-19 je odneo 287 života u Srbiji. Broj aktivnih slučajeva je 1.996. Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji od početka epidemije je 15.195.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da može da oceni da je klinički situacija veoma ozbiljna.

Kako je rekao, veliki broj bolesnika ima ozbiljne kliničke slike i sve je više pacijenata koji zahtevaju različite oblike ventilacije. Napominje da to iziskuje ogromno angažovanje kadra, resursa i ostalog.

„Jedino što je dobro je što zasad imamo značajno manju smrtnost nego na početku“, naveo je Stevanović.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Tanjug/RTS, 02. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u