U Crnoj Gori legalizovani gej brakovi

Zakon ne sadrži izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju decu, ali dozvoljava da se zajedno staraju o deci jednog od partnera

Crnogorska Skupština usvojila je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola tako da će gej osobe imati ista prava kao heteroseksulani parovi, osim da usvajaju decu. Zakon je predložila Vlada a izglasan je zahvaljujući glasovima opozicione Socijaldemokratske partije jer za njega nisu glasale manjinske stranke koje su deo vladajuće koalicije.

Zakon ne sadrži izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju decu, ali dozvoljava da se zajedno staraju o deci jednog od partnera, prenosi Beta. Zakonom je predviđeno da gej osobe mogu da sklapaju brakove, da nasleđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posete u bolnicama, da se zajedno brinu o deci, ali i obavezu da se staraju o detetu svog partnera ako nema bližeg srodnika.

Propisuje se i da partner koji nije roditelj deteta, mora da izdržava decu drugog partnera ako ona nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to. Obaveza partnera postoji i posle smrti roditelja deteta. Zakonom je predviđeno da se partneru gej osobe koja ima dete, daje pravo da u hitnim slučajevima, kada detetu preti neposredna opasnost, donese odluku koja je najbolja za dete.

Zakon pre godinu dana nije prošao u parlamentu iako ga je predložila Vlada jer ga nisu podržale manjinske stranke. Nevladine organizacije su ocenile da je usvajanje zakona istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

„Ne mogu da kažem da smo od danas potpuno jednaki, jer je put do stvarne i suštinske jednakosti tek pred nama, ali je načinjen veliki korak napred u prepoznavanju da mi, istopolni parovi, uopšte postojimo, rekao je John M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar.

 

Naslovna fotografija: agoda.com

 

Izvor Politika, 01. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u