„Samardžić da objasni podršku genocidu i diskriminaciji“

Dvojica bivših predstavnika studenata pozvali Univerzitet u Beogradu da obrati pažnju na istupe u javnosti prof. dr Nikole Samardžića u kojima pruža podršku diskriminaciji i opravdava genocid

Beskrajan je niz studenata i profesora Univerziteta u Beogradu koji su decenijama podizali nivo obrazovanja i znanja građana i građanki Republike Srbije stvarajući od Srbije modernu zemlju. Ti ljudi su od Univerziteta u Beogradu stvorili jednu od najznačajnijih ustanova u našoj zemlji, sa tradicijom dužom od dva veka. Upravo zbog toga pozivamo Univerzitet u Beogradu da obrati pažnju na istupe u javnosti prof. dr Nikole Samardžića u kojima pruža podršku diskriminaciji i opravdava genocid – navodi se u pismu Jovana Ličine, bivšeg predsednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu i Milana Popovića, bivšeg studenta prorektora Univerziteta u Beogradu.

– Profesor Samardžić je na društvenoj mreži „Tviter“ podržao sledeće natpise korisnika „iggyb666“. Izvinjavamo se zbog rečnika u narednim redovima i napominjemo da su u pitanju citati: „Ćiriličnoj bagri objasniš zašto im se malo malo dešava bombardovanje i uništenje oni te na…. Ili su mozak i ćirilica u raskoraku ili oni ne kontaju latinicu“, „Srbija je u glibu mitomanije svinjokradice i konjokradice Karađorđevića. Oni su trudnoj ženi odsekli s..e, izmislili Kosovski boj, stvorili SPC, izmislili svetog Savu i ostale gluposti, napravili ršum u Crnoj Gori i Kosovu. Jasenovac je odgovor na njihovu vladavinu, nema većih zlotvora – navodi se u pismu Ličine i Popovića.

Zbog toga, njih dvojica pozivaju Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da, ne ulazeći u slobodu misli i govora, čija granica je ovde pređena, pozove prof. dr Nikolu Samardžića da se izjasni o podršci navodima koji su diskriminatorni na nacionalnoj osnovi i opravdavaju genocid nad jednim narodom.

 

Naslovna fotografija: Profimedia/Alamy

 

Izvor direktno.rs, 03. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u