Novi razvoj afere Epstin, uhapšena Gislejn Maksvel

Maksvelova, koja važi za rizničara pedofilskih tajni svetskog džet-seta, nestala je 2016, i od tada je živela, kako stvari stoje, na relaciji između Pariza i Londona

Hapšenje Gislejn Maksvel, lične madam Džefrija Epstina, u četvrtak uveče u Bedfordu, u Nju Hempširu, kao bomba je odjeknulo sa obe strane Atlantika. Maksvelova, koja važi za rizničara pedofilskih tajni svetskog džet-seta, nestala je 2016, i od tada je živela, kako stvari stoje, na relaciji između Pariza i Londona. Nije se oglašavala po hapšenju investicionog bankara u julu prošle godine, pa ni u avgustu, kada je Džefri Epstin pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru na Menhetnu. Prethodno, na procesu Epstinu na Floridi, od 2007. do 2010, kada je ovaj priznao krivicu za zlostavljanje desetine devojčica, „crna knjiga“ Gislejn Maksvel sa imenima mušterija bila je ključni dokaz krivice multimilijadera. Gislejn, koja je bila, kako kažu, neko vreme i Epstinova ljubavnica, važila je za vratara Augijevih štala svetskog džet-seta.

Ćerka nekadašnjeg medijskog magnata Gislejn Maksvel i investicioni bankar, „težak“ desetine milijardi dolara, drugovali su od devedesetih godina. Zahvaljujući Maksvelovoj, Epstin je imao „prolaz“ i u Bakingemskoj palati, a princ Endru, vojvoda od Jorka (drugi sin kraljice Elizabete), bio je gost na ludim žurkama koje je za džet-set priređivao Epstin. Jedan od svedoka na predstojećem suđenju Maksvelovoj, tada maloletna Virdžinija Gofri (danas Roberts), navodno je bila je žrtva upravo Maksvelove i princa Endrua.

I dok na britanskom ostrvu dva dana već mediji zahtevaju reakciju Bakingemske palate i kraljice lično, advokati princa Endrua navode da se on u više navrata nudio da kao svedok učestvuje u istrazi. Mediji u SAD opet prenose vesti iz Tužilaštva i FBI, prema kojima bi oni rado saslušavali vojvodu od Jorka, ne navodeći njegov status prilikom tih saslušanja. Takođe, postavlja se i pitanje nadležnosti sudova, iako su se seksualni skandali britanskog princa navodno događali u Londonu, u stanu Maksvelove, i u SAD.

U Americi, hapšenje Gislejn Maksvel pre svega se dovodi u vezu s neugodnostima koje će imati dinastija Klinton i sa njom nomenklatura Demokratske stranke bliska Bajdenu. Naime, skaradni portret bivšeg američkog predsednika pronađen je u centralnoj sobi ogromne kuće seksualnog predatora na Devičanskim ostrvima po njegovom hapšenju u julu 2019. Bil Klinton je više od 24 puta išao privatnim avionom Epstina „lolita ekspres“ na lude žurke koje su organizovane na posedu milijardera.

Takođe, mediji prenose i dobre lične veze između Čelsi Klinton i Maksvelove, koje sežu od 2013. Kako svedoče slike, Gislejn je bila na venčanju Čelzi Klinton, i to sedeći u prvom redu. Njih dve su tesno sarađivale u radu Klintonove fondacije tokom prikupljanja novca za humanitarne projekte.

Gislejn Maksvel se suočava s mogućnošću da 35 godina provede iza rešetaka, ako se dokažu tvrdnje iz optužnice. Tereti se da je pomagala Epstinu da dođe do maloletnica, iako je znala da ima devijantne sklonosti. Prema navodima Tužilaštva, u pitanju je zavera u vezi sa organizovanjem maloletničke prostitucije.

„Pomagala je Epstinu u zlostavljanju maloletnih devojaka i organizovala njihovu regrutaciju za prostituciju, iako je znala da su žrtve bile mlađe od 14 godina“, kaže se u detaljima optužnice koji su procurili u javnost. Maksvelovu na predstojećem suđenju zasad tri žene optužuju da ih je privolela i obučila za izvođenje masaža i za seksualne veštine za Epstina i njegove saradnike.

Na listi korisnika pedofilskog lanca koji se protezao tri decenije, od Epstinovih stanova u Njujorku do Londona, ranča u Novom Mekisku i privatnog ostrva na Karipskom moru, bilo je više od 1.000 ljudi, među kojima su guverner Novog Meksika Bil Ričardson, glumci Vudi Alen i Kevin Spejsi, osnivač „Viktorijas sikreta“, desetine bankara, Izrealac Ehud Barak, saudijski prinčevi, jevrejski rabini, prvi pravnik Amerike Alen Dersovic…

DRUGARSTVO DO ĆELIJE
Gislejn Maksvel i Džefri Epstin upoznali su se posle 1991. u Njujorku, pošto je mlada i lepa Gislejn napustila Englesku po smrti oca Roberta. Magnat je, navodno, pao s broda i utopio se. Odmah posle njegove smrti otkriveno je da je on, u stvari, bio poreski prevarant, sa dugom od pola milijarde funti, što je presudilo da ćerka pobegne iz Londona u Njujork.

Epstin joj je pomogao, a ona mu je ostala verna i dok je ovaj bio pod sudskim procesima na Floridi. Kada je Maksvelova uhapšena u četvrtak na planini u Njuhempširu, kod nje je nađeno 15 računa, a na nekima od njih je bilo i više od 20 miliona dolara.

DAN RANIJE UNIŠTENA DOSIJEA?
Kako piše Njuzvik, dan pre hapšenja Maksvelove, u sredu prvog jula, svedok na suđenju Epstinu (biće svedok i na suđenju Maksvelovoj), Virdžinija Gofri dobila je naređenje američkog okružnog sudije Lorete Preske da uništi sva dosijea za koja se veruje da sadrže imena Epštajnovih saradnika – jer ti dokazi nisu „zakonski pribavaljeni“.

Njeni advokati su obavešteni da Okružnom sudu moraju da dostave dokaze da je sve uništeno. Sudija Preska je presudu donela na zahtev advokata Alana Dersovica, koji je tražio pristup dosijeima u kojima je više od 1.000 imena pedofila, a među njima i njegovo.

 

Autor Dragan Vujičić

 

Naslovna fotografija: Joe Schildhorn/Patrick McMullan via Getty Images

 

Izvor Večernje novosti, 05. jul 2020.

Pratite nas na YouTube-u