A. Apostolovski: Istopolni brkovi

Milova računica je sledeća: legalizacijom gej brakova njegove brljotine biće počišćene uoči izbora, čime bi dobio dozvolu da sprovede svoj izborni inženjering

U predizbornoj matematici koja neće biti samo zbir brojeva, već emocija i istorije, Amera i Rusa, Amfilohija i Miraša, presudni faktor može biti taj što Milo Đukanović nije u svaku paru siguran kako će glasati oko 100.000 birača koji su se na poslednjem popisu izjasnili kao – genetski modifikovani Crnogorci. To su građani koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, ali koji su istovremeno popisivačima došapnuli kako govore srpski i da je njihova crkva SPC. Ako se mole kod Amfilohija, verovatno je da se neće moliti u osveštanoj policijskoj stanici druga Miraša.

Uveliko se pripremajući za parlamentarne izbore koje je raspisao za 30. avgust, uzdrmani gospodar brda i primorja povukao je rizičniji potez nego da je zamolio Amfilohija da mu lično makazama dizajnira bradu. Ali, poslednjih meseci, došao je u onu situaciju sa kojom se suočavaju svi politički kockari kada se susretnu sa silama koje će, umesto krupijea, zavrteti rulet. Suočen s molebnima i litijama, neočekivano mirnim protestima vernika SPC koji su počeli da poprimaju i sveopšti građanski karakter, Milo se odlučio na hazardersku igru. Raznežiće Brisel i nevladine organizacije koje će pustiti suzu zbog donošenja Zakona o istopolnom partnerstvu. Ili, da prevedem, Crna Gora je tesnom većinom od jednog glasa u parlamentu – legalizovala gej brakove. Đekna je, čuvši vest, konačno otišla na onaj svet. Reče mi jedan čovek, to će biti najveća sahrana u Crnoj Gori.

Ali, konzervativni Crnogorci i Srbi, ma kako raspolućeni između lojalnosti Milu ili Njegošu, privilegijama ili tradiciji, Podgorici ili Vračaru, takođe će pustiti mušku, đetičku suzu kad budu ženili junačkoga sina. Osećaj da bi i mlada u venčanici mogao da nosi brkove, mnoge očeve i majke može, umesto ka Lovćenu, poslati u Ostrog. Ili, da ne čuje zlo, kod Đekne. Nije ovde reč o usađenoj homofobiji kao izrazu mačističke istorije Crne Gore, neraskidivo povezanoj sa tradicionalističkim matrijarhatom Brđana, koji, bez obzira na to pišu li se kao Montenegrini ili Srbi, imaju zajedničkog mitološkog junaka. Zove se Edip. Takav konzervativizam, opevan uz gusle, od planine do planine, od plemena do plemena, pa sve do mora, sudara se sa globalističkim modernizmom i poštovanjem ljudskih i manjinskih prava LGBT populacije.

Manje je bitno što se, usvajajući ovaj zakon, Milo verovatno nasmejao, jer samo on i mi znamo da bi onaj Milo srušio ovoga Mila. Šta se u međuvremenu dogodilo da ovaj Milo toliko prezire onog Mila? Formalno postavljen za premijera 1991. godine po instrukcijama Slobodana Miloševića, onaj Milo, najmlađi predsednik vlade u Evropi, odmah je proglasio Crnu Goru za ekološku državu potpisivanjem Žabljačke deklaracije. Ko je se danas seća? Njegove namere bile su jednako iskrene kao i pre nekoliko dana, kada je stvorio zakonsku mogućnost da dvoje mladih s istopolnim brkovima i venčanim listom provedu prvu bračnu noć na Adi Bojani. Ekološka država ostala je samo jedna od Milovih transformacija. Prvi ekolozi u svetu, a i kako bi, jado, bilo drugačije, pali su ove godine na 74. mesto ekoloških zemalja, pokazuje indeks ekoloških performansi. Daleko ispred nje su Slovenija, Hrvatska, Srbija i Albanija.

Naravno da je u transformaciji onog Mila u ovog Mila, ovaj drugi rukovodeći se ekološkom svešću, počistio Njegoša iz čitanki i sećanja, svoje toliko naglašeno srpstvo smestio je u podsvest, čisteći okolinu za stvaranje narko-kartela u selu iznad Kotora. Njegova poslednja ekološka operacija jeste donošenje kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti, kao pripremu terena za preuzimanje svetinja SPC i njihovo svečano uručenje Mirašu od policijske postaje. Svestan gušenja ljudskih prava na slobodu veroispovesti, što je oplemenio ekološkim akcijama poput bacanja suzavca u zgradu opštine Budva, kako bi odande izbacio vladajuću opozicionu većinu, dvometraš u prugastom odelu legalizacijom gej brakova pokušava da potre svoje poteze koji su izazvali kritike u zapadnim krugovima. Naime, njihov miljenik počeo je da isuviše brlja po regionu, te se sve glasnije postavljalo pitanje da li moreplovac Milo plovi na dobrom kursu dok traju snajperske i bombaške igre na primorju, od lučkog Bara do drevnog Kotora, sve do Podgorice, pa do kraja sveta.

Na drugoj strani, ovaj Milo je najpre ušao u velike dilove sa ruskim oligarsima, koji su svojim novcem pokupovali obalu i zaleđe Montenegra, a zatim im je okrenuo leđa i vezao čvor svoje kravate za Šestu flotu.

Njegova računica je sledeća: legalizacijom gej brakova njegove brljotine biće počišćene uoči izbora, čime bi ekolog Milo dobio dozvolu da sprovede svoj izborni inženjering. Presvukavši više kostima od bilo koga u okruženju, savršen u svakoj od uloga, kao komunista, pa antikomunista, kao antievropejac, pa evrofanatik, kao slobista i antislobista, kao Amfilohijev, pa Dedeićev pravoslavac, kao antinatovac, pa natovac, briljantni tehnolog vladanja, šarmantan i beskrupulozan, uspostavio je tvrđavu i dvor, znajući da upravlja zemljom u kojoj lično poznaje svakog birača. Upravo to saznanje novi zakon pretvara u farsu: pripadnici LGBT populacije nisu zaslužili da postanu pioni u predizbornoj igri, kako bi se zadovoljili Brisel, nevladine organizacije i Milo. Oni su ljudi koji zaslužuju da konačno postanu prihvaćeni i poštovani. I da, kad ženi svoga sina, otac u mladoj prepozna mladog, ne upuca sebe, već uzdigne pušku ka nebu i nazdravi svatovima.

 

Autor Aleksandar Apostolovski

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 07. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u