Protest protiv najavljenih mera, demonstranti ušli u Skupštinu

Protest je počeo nešto posle 20 sati kada je blokirana raskrsnica kod zgrade parlamenta, da bi kasnije demonstranti ušli u hol Narodne skupštine

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mera na suzbijanju koronavirusa oteo se posle 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, pale baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Učesnici protesta su se sukobili sa policijom, a jedna grupa njih je ušla u hol Skupštine Srbije, javlja RTS. Policija je intervenisala i izbacila demonstrante iz skupštinske zgrade u kojoj je nakratko ostao samo opozicioni političar Srđan Nogo. Nešto kasnije i on je izašao iz zgrade parlamenta.

Ispred skupštine je haos, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija se pomerila, a pojedinci iz mase su uzvikivali „Koga vi branite?”. Nije jasno da li je neko ušao u zgradu skupštine čija vrata su otvorena.

Protest je počeo nešto posle 20 sati, kada je blokirana za saobraćaj raskrsnica kod zgrade parlamenta, na početku Bulevara kralja Aleksandra, gde su zviždali, udarali u šerpe, vikali „Kosovo je deo Srbije”, „Ua” i „Mi to nećemo” aludirajući na mere.

Demonstrantima, bez distance i bez maski, u par navrata su se preko megafona obratila dva učesnika protesta, jedan koji je pozvao prisutne da zovu prijatelje i poznanike da im se pridruže, a drugi je rekao da neće mere i da neće da vakciniše svoje dete, prenosi Tanjug.

Ranije danas, stotinak građana blokiralo je raskrsnicu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske ulice kod zgrade Skupštine Srbije. Oni su se okupili u znak protesta protiv mera koje je danas najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno uvođenja policijskog časa u Beogradu tokom narednog vikenda.

Izvori iz Studentskog grada su rekli agenciji Beta da je jedna grupa studenata iz tog doma krenula ka centru grada da se pridruži okupljenima Među okupljenima su i predstavnici organizacije Građanski otpor kao i neki od članova Ne davimo Beograd. U blizini je parkirano jedno vozilo policije. Okupljeni skandiraju protiv Vučića.

Na raskrsnici se pojavio i bivši poslanik Dveri Srđan Nogo a okupljeni su počeli da mu skandiraju „Idi kući Nogo”. Među demonstrantima je i samostalni odbornik Nikola Jovanović. Okupljeni nose transparente „Neći da se lečim SMS-om, Zdravstvo dostupno svima, Ne smem da se razbolim, Zdravstvo nije ni SMS ni SNS i Svi u štrajk”.

Incidenata nema, prenosi Beta.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana

 

Izvor Politika, 07. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u