Direktor FBI: Kineska špijunaža najveća dugoročna pretnja Americi

„Došli smo do tačke da svakih 10 sati FBI otvara novi kontraobaveštajni slučaj u vezi sa Kinom“, naveo je Kristofer Vrej

Direktor američkog Federalnog istražnog bira (FBI) Kristofer Vrej izjavio je da dela špijunaže i krađe kineske vlade predstavljaju „najveću dugoročnu pretnju“ budućnosti Sjedinjenih Američkih Država. On je u Hadsonovom institutu u Vašingtonu ocenio da je u pitanju višeslojna kampanja remećenja, prenosi Bi-Bi-Si.

Dodao je da su se na meti Pekinga našli kineski državljani koji žive u inostranstvu jer Kina pokušava da ih primora na povratak. Naveo je i da Kina pokušava da kompromituje američka istraživanja o koronavirusu.

„Svi napori Kine usmereni su na to da na bilo koji način postane jedina svetska supersila“, smatra Vrej.

U skoro jednočasovnom govoru on je govorio o navodnoj kineskoj kampanji ekonomske špijunaže, krađe podataka i novčanih krađa, kao i nelegalnih političkih aktivnosti, koristeći mito i ucene s ciljem uticaja na američku politiku.

„Došli smo do tačke da svakih 10 sati FBI otvara novi kontraobaveštajni slučaj u vezi sa Kinom“, naveo je Vrej i dodao da se od skoro 5.000 aktivnih kontraobaveštajnih slučajeva koji su u toku širom zemlje, skoro polovina odnosi na Kinu.

 

Naslovna fotografija: fbi.gov

 

Izvor Tanjug/NSPM, 08. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u