EU: Pravo na mirne proteste, ali i na garantovani javni red

U Evropskoj komisiji povodom noćašnjih napada demonstranata na Skupštinu Srbije zaključuju da se nepovredivost demokratskih institucija uvek mora poštovati i sačuvati

Evropska komisija pozvala je, povodom protesta koji su se noćas dogodili u Beogradu, na poštovanje odluka vlasti o merama za borbu protiv COVID-19, ali i poštovanje ljudskih prava i sloboda.

„Zaštita zdravlja ljudi mora da bude na prvom mestu, a na vlasti je da odluči koje mere su neophodne kako bi se rešavalo pitanje rizika od COVID-19“, rečeno je u Evropskoj komisiji za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga o demonstracijama u Beogradu i reakciji policije, u Briselu ukazuju i na činjenicu da restriktivne mere koje se uvode radi smanjenja zaraze COVID-19 ne smeju da imaju disproporcionalni uticaj na ljudska prava i slobode.

„To podrazumeva i pravo na mirne proteste, što je osnovno pravo u demokratskim društvima. Istovremeno, javni red mora biti garantovan“, poruka je Komisije.

U Evropskoj komisiji povodom noćašnjih napada demonstranata na Skupštinu Srbije zaključuju da se nepovredivost demokratskih institucija uvek mora poštovati i sačuvati.

 

Naslovna fotografija: Thinkstock

 

Izvor Tanjug/RTS, 08. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u