Pokret za odbranu KiM: Tri zahteva za vlast u Srbiji

Zahtevamo da se pregovori o rešenju pitanja KiM napokon vrate u državne institucije i u zakonske okvire, uz blagovremeno i autentično obaveštavanje javnosti

Pokret za odbranu Kosova i Metohije razume razloge narodnog gneva iskazanog u Beogradu u noći između sedmog i osmog jula, izazvanog sinoćnim skandaloznim javnim istupom Aleksandra Vučića. Pokret podržava patriotsku volju demonstranata, mahom studentske omladine, koji su protestovali protiv predsednikovih netransparentnih odluka, od kojih najdublje ogorčenje izazivaju njegovi tajni, protivustavni predlozi o rešenju kosovskometohijskog pitanja. Sinoć najavljene mere iz oblasti zdravstvene politike, od kojih neke izazivaju opravdanu zabrinutost, samo su bile povod za spontani, nestranački bunt protiv predsednikovog samovoljnog upravljanja državom.

U svrhu izbegavanja daljih povećavanja napetosti u srpskom društvu, ZAHTEVAMO:

1. Da se pregovori o rešenju pitanja Kosova i Metohije napokon vrate u državne institucije i u zakonske okvire, uz blagovremeno i autentično obaveštavanje javnosti. Predsednikovi nesumnjivo izdajnički i protivustavni postupci, poput Briselskog sporazuma, utrli su put opštem bezakonju i proizvoljnosti na svim nivoima vlasti i u svim područjima javnog života.

2. Prestanak odomaćene prakse donošenja neprozirnih, a potencijalno štetnih odluka po interese građane Srbije unutar anonimnih neformalnih struktura i/ili od strane samoga Vučića. Njegova neodgovorna i neselektivna odluka da se mere zaštite od epidemije zanemare zbog održavanja izbora omogućila je masovne javne skupove koji su se pokazali kao poligon za širenje zaraze. Time je uništeno bilo kakvo javno poverenje u vlast kao nužan preduslov za zaštitu od epidemije.

3. Hitnu istragu u cilju ustanovljavanje identiteta počinilaca brutalnog batinanja demonstranata od strane policijskih službenika, a naročito od strane nepoznatih lica u civilu, kao i krivaca za paljenje policijskih vozila. Sve prestupnike, odnosno prekoračioce ovlašćenja, sankcionisati u skladu s odgovarajućim pravnim propisima, a sve utamničene demonstrante odmah pustiti.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor pokretzaodbranukosovaimetohije.rs, 08. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u