Blic: Merkelova hoće sporazum o KiM po svaku cenu

Francuska je jedina veća evropska zemlja koja iskreno prijateljski zastupa interese Srbije, dok Merkelova hoće sporazum po svaku cenu i nije je briga ni za čije interese, piše Blic

Predsednik Aleksandar Vučić večeras će se u Parizu sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a glavna tema sastanka biće Kosovo i kako na najbolji način kroz dijalog progurati srpske interese, saznaje Blic.

Kako je zbog podizanja optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija i Aljbina Kurtija sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu propao, Evropa je to spremno dočekala. Diplomatske aktivnosti razgorele su se za svega nekoliko dana, pa tako predsednik Srbije prvo putuje u Pariz, potom učestvuje na video-samitu Srbija – Kosovo, čiji su domaćini Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, a 12. jula ima sastanak u Briselu gde će se sastati sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Vučić je doputovao u prestonicu Francuske, a večeras će najpre sa Makronom razgovarati tet-a-tet, a zatim će domaćin upriličiti večeru kojoj će prisustvovati i delegacije. Taj sastanak za našu stranu je najznačajniji, s obzirom na dobar odnos zvaničnog Pariza prema Srbiji.

– Makron je insistirao da se pre video-samita posvećenom Kosovu sastane samo sa predsednikom Srbije kako bi još jednom razmotrili situaciju. Francuska je trenutno najveći saveznik Srbiji od najmoćnijih evropskih zemalja. Razgovor s Vučićem biće jedan vid brifinga kako bi jedinstveno mogli da nastupe na video-samitu koji će biti održan dan kasnije – navodi izbor Blica iz diplomatskih krugova.

Prilikom poslednjeg odlučivanja o otvaranju poglavlja za Srbiju, Francuzi su dali saglasnost, čemu je u velikoj meri doprineo dobar odnos dvojice predsednika.

– Kad se na sastanku Odbora stalnih predstavnika (pomoćno telo Saveta Evrope) pre 10 dana u Briselu odlučivalo o otvaranju poglavlja, Francuska je dala saglasnost. Insistirali su da je važno da se poglavlje otvori kako bi se pokazalo da je Evropskoj uniji stalo do Srbije kao partnera, da veruje u Srbiju i u proces evropskih integracija. Kako nisu postigli saglasnost, usprotivili su se i tražili da se ni Crnoj Gori ne otvori poglavlje – otkriva izvor Blica iz diplomatskih krugova u Briselu.

Naš sagovornik kaže i da se tako nešto dogodilo prvi put.

– Nisu uspeli da dobiju saglasnost za poglavlje, ali su uspeli da obezbede da se ne čeka decembar, za kada je zakazan redovan sastanak, već da se otvore poglavlja odmah na jesen, možda čak i u oktobru, kad izađe paket za proširenje. Dva dana su Francuzi vodili borbu sa svima na sastanku Odbora stalnih predstavnika zbog Srbije – navodi isti sagovornik.

Zato je, kako ističe naš sagovornik, taj sastanak u Parizu jako važan.

– Francuska je jedina veća evropska zemlja koja iskreno prijateljski zastupa interese Srbije. Makron će pokušati da uvaži sve primedbe Srbije oko dijaloga i da progura ono što je za vašu zemlju najbolje. Sem toga, poznato je da nije naklonjen Albancima i da će sve učiniti da ih marginalizuje – ističe isti izvor.

Situacija s Angelom Merkel daleko je kompleksnija. Ona hoće sporazum po svaku cenu i nije je briga ni za čije interese.

– Makron je tu u teškoj poziciji, zna da Merkelova nije u pravu, protivi se svakom njenom predlogu, ali sad mora da ide Nemcima niz dlaku zbog paketa finansijske pomoći – navodi naš sagovornik.

Video-samit Srbija – Kosovo trebalo je da bude organizovan uživo, ali je zbog korone odlučeno da učesnici ipak razgovaraju putem video-poziva. Biće reči o nastavku dijaloga, ko i šta EU može da uradi da se do nekog razumnog rešenja dođe.

– Neće se dogoditi ništa veliko i spektakularno. Merkelova i Makron žele da pokažu snagu EU u vezi s Kosovom – kaže jedan od sagovornika Blica.

PRVI PUT VUČIĆ-HOTI
Predsednik Aleksandar Vučić u subotu će razgovarati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom na večeri koju on lično organizuje. Mišel ima nameru da bude jedan od glavnih promotera dijaloga i zato večeru organizuje veče pre sastanka dve strane. Pored njih dvojice, sastanku će prisustvovati Miroslav Lajčak, Žozep Borel i Avdulah Hoti.

Nedelja ujutru planirana je za dijalog i prvi susret Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija.

– Očekuje se da se analizira trenutno stanje, uloga EU i mogućnost pritiska na Albance da se dijalog nastavi pod okriljem EU kako bi se izbegle Sjedinjene Države – navodi izvor Blica.

EU je dugo je bila izvan koloseka zbog pandemije, izgubili su konce i sada brže-bolje žele da nadoknade sve, jer Amerika ozbiljno preti da preuzme rešenje kosovskog čvora.

 

Autor Ivana Mastilović Jasnić

 

Naslovna fotografija: Michel Kappeler/Pool via REUTERS

 

Izvor Blic, 09. jul 2020.

Pratite nas na YouTube-u