63. падобранска

Ministarstvo odbrane: Portal Nova S objavio lažnu vest, protiv vojske se vodi specijalni rat

Ponovljenu lažnu vest na portalu Nove S prenose ne samo domaći portali već i mediji u regionu, čime Nova S svesno učestvuje u organizovanim napadima na Vojsku Srbije

Ministarstvo odbrane uputilo je danas zahtev portalu Nova S, da u skladu sa članom 83. Zakona o javnom informisanju i medijima i novinarskom etikom, na istom mestu gde je objavljena neistinita informacija pod naslovom „63. padobranska odbila naređenje da izađe na ulice Niša“, danas u 11.06 časova, objave saopštenje Ministarstva odbrane kao demanti navedene lažne vesti.

Portal Nova S objavio je saopštenje Ministarstva odbrane u rubrici Hronika, na neupadljiv način, tako da javnost nema pravi uvid u istinitu informaciju. I pored jasnog ukazivanja Ministarstva odbrane da je reč o potpuno lažnoj vesti, portal Nova S nastavio je da svesno objavljuje lažne informacije. Ponovljenu lažnu vest na portalu Nove S prenose ne samo domaći portali već i mediji u regionu, čime Nova S svesno učestvuje u organizovanim napadima na Vojsku Srbije.

Radi istinitog obaveštavanja javnosti, Ministarstvo odbrane još jednom ističe da je Dejan Pavlović, predsednik jednog od nereprezentativnih sindikata u Vojsci Srbije, izneo lažnu vest, a prava istina je da 63. padobranska brigada nije sinoć dobila naređenje da izađe na ulice Niša, niti je namenjena za borbu sa nasilnim demonstrantima niti je ikada dobila naređenje za bilo šta slično.

Lažna vest objavljena na portalu Nova S govori o lošim namerama onih koji su je izmislili i koji nastavljaju da je šire iako znaju da je reč o pukoj izmišljotini. Vojska Srbije nastavlja da ispunjava svoje zadatke i angažovanje isključivo u skladu sa Ustavom i Zakonom o Vojsci Srbije.

Pozivamo medije da ne objavljuju ovakve lažne vesti i da budu svesni da su odgovorni za posledice koje mogu da nastupe zbog lažnih vesti koje objavljuju i kojima uznemiravaju javnost – navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije.

 

Izvor Večernje novosti, 09. jul 2020.

 

SPECIJALNI RAT PROTIV VS LAŽNIM VESTIMA
Specijalni rat koji se vodi protiv Vojske Srbije i protiv države Srbije vodi se lažnim vestima. izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin posle obilaska padobranske obuke u 63. padobranskoj brigadi na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović” u Nišu.

– Juče smo čitav dan mogli da čitamo i slušamo kako su pripadnici 63. padobranske brigade odbili poslušnost svom ministarstvu, kako nisu hteli da sprovedu ono što im je naređeno – izjavio je Vulin.

Niko 63. padobranskoj brigadi nikada nije naredio ništa što nije u skladu sa zakonom i pravilima službe, pa tako nisu mogli ni da odbiju bilo koje naređenje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

– Svi pripadnici 63. padobranske brigade poštuju svoju državu, sprovode zakon i sprovode sva naređenja vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, načelnika Generalštaba, ministra odbrane i nadležne komande – istakao je Vulin.

Vulinu je, u znak zahvalnosti za sve što je urađeno za pripadnike 63. padobranske brigade, komandant pukovnik Nenad Zonić, u ime svih pripadnika, poklonio crvenu beretku padobranaca.

Pripadnici 63. padobranske brigade u sklopu svojih redovnih aktivnosti su izveli jedan od najzahtevnijih skokova sa visine od 4.000 metara.

– Svi pripadnici 63. padobranske brigade neprekidno se obučavaju, to im je omogućeno jer imaju dovoljno letelica koje mogu da koriste, imaju najsavremeniju opremu, najsavremenije i najmodernije padobrane koji postoje na tržištu. Sve što može da se plati malo je i nije skupo kada vidite na koji način se koriste i koliko su naši ljudi obučeni, spremni i sposobni da izvrše baš svaki zadatak koji se postavlja pred njih – naglasio je Vulin.

Major Mario Bradić objasnio je kakve segmente obuke su izveli pripadnici 63. padobranske brigade.

– Izvedene su obuka za specijalnost sastavljač padobrana za deo martovske generacije vojnika na služenju vojnog roka, zatim zajednička padobranska obuka i osnovna padobranska obuka dela profesionalnih pripadnika brigade, vojnika martovske klase i pripadnika bataljona vojne policije za specijalne namene „Kobre“, a prisustvovali smo i izvođenju padobranskih skokova polaznika više padobranske obuke – izjavio je Bradić i dodao da je izvedeno 90 skokova.

VUČIĆ: 63. I 72. BRIGADU NEĆEMO UPOTREBITI U UNUTRAŠNjIM NEMIRIMA
Svakome ko na uspešan način vodi Srbiju, neki u Hrvatskoj žele propast, prokomentarisao je predsednik Aleksandar Vučić konstataciju novinara da su protesti prethodnih dana u Srbiji glavna tema u Hrvatskoj i tamošnjim medijima, koji pišu i da vojska navodno nije poslušala naređenja u vezi sa protestom.

„Kako je vojska odbila poslušnost…? To su izmišljotine o upotrebi 63. padobranske ili 72. brigade. Nikada ih nećemo upotrebiti u bilo kakvim unutrašnjim nemirima, niti je to bilo kome padalo na pamet”, rekao je Vučić novinarima u Parizu, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane RS

 

Izvor Politika, 10. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u