Britanija zabranila Huavej, rok za firme do 2027. godine

Odluka važi od 31. janura pa nadalje, a osim toga teleoperateri moraju ukloniti svu opremu te kineske kompanije iz svojih mreža do 2027. godine

Britanska vlada zabranila je britanskim teleoperaterima kupovinu antena i sve opreme za 5G mrežu koju proizvodi Huavej, javlja Bi-Bi-Si. Odluka važi od 31. janura pa nadalje, a osim toga teleoperateri moraju ukloniti svu opremu te kineske kompanije iz svojih mreža do 2027. godine.

Sekretar za digitalne poslove Oliver Dauden danas je u britanskom parlamentu saopštio tu odluku, prenosi Indeks. Prošle godine je SAD uveo sankcije Huaveju, tvrdeći kako ta kompanija predstavlja nacionalnu pretnju, što Huavej negira,

„OVA ODLUKA NIJE BILA LAGANA, ALI JE ISPRAVNA“
Dauden je rekao kako će ova odluka unazaditi uvođenje 5G mreže za godinu dana.

“Ova odluka nije bila lagana, ali je ispravna za naše mreže i za nacionalnu sigurnost i ekonomiju, sada ali i dugoročno”, rekao je.

Vlada na taj način želi da se udalji od Huaveja kao proizvođača opreme za 5G mrežu u toj zemlji. Ipak, u vladi veruju da će 5G uvesti kroz dve godine. Dauden je objasnio i da je rok za uklanjanje postavljen do 2027. godine jer zemlja ne želi da se oslanja samo na Nokiju kao jedinog proizvođača opreme.

 

Naslovna fotografija: Tolga Akmen/AFP/Getty Images

 

Izvor index.hr/B92, 14. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u