Američki kongres sprema rezoluciju o Srebrenici

U rezoluciji se „osuđuju izjave, radnje i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da je masakr u Srebrenici predstavljao genocid i omalovažavanje žrtvi“

Američka kongresmenka Edi Bernis Džonson koja dolazi iz reda demokrata u Predstavničkom domu Kongresa SAD predstavila je Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su srpske snage navodno počinile u Srebrenici u julu 1995. godine.

U ovoj rezoluciji, koja se nalazi u proceduri američkog kongresa, navodi se da su snage bosanskih Srba potpomognute vojnim i paravojnim snagama iz Srbije započeli agresiju i etničko čišćenje u BiH 1992. godine.

Ističe se da je u Srebrenicu došlo do masovnog saterivanja bošnjačkog naroda na područje Srebrenice, gde su tražili zaštitu. Srebrenica je, kaže se u Rezoluciji, 16. aprila 1993. godine proglašena sigurnim područjem pod zaštitom UN, prenosi Kliks.

„Dok je početkom 1995. pojačana blokada enklave snage bosanskih Srba uz podršku vojne i paravojne snage iz Srbije oduzele se celokupnom stanovništvu humanitarnu pomoć i spoljnu komunikaciju i učinkovito smanjile sposobnost holandskog mirovnog bataljona da odgovori na pogoršanu situaciju. Snage bosanskih Srba deportovale su žene, decu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dečaka, uglavnom bošnjačkih, držali na zbirnim mestima pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice“, kaže se u ovoj rezoluciji.

Dalje se navodi da su snage bosanskih Srba, u nadi da će prikriti dokaze o masakru u Srebrenici, nakon toga premestile leševe sa početnih masovnih grobnica na mnoga sekundarna i tercijarna nalazišta raštrkana po delovima severoistočne Bosne i Hercegovine pod njihovim nadzorom.

„Masakr u Srebrenici bio jedan od najgorih od mnogih zločina koji su se dogodili u u Bosni i Hercegovini od aprila 1992. do novembra 1995. godine, tokom kojeg su politike agresije i etničkog čišćenja sprovele snage bosanskih Srba uz direktnu podršku Slobodana Miloševića i jugoslovenske vlade, a što je dovelo do raseljavanja više od 2.000.000 ljudi, više od 100.000 ubijenih, i desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući i u koncentracionim logorima na području Prijedora, pri čemu su nevine civile u Sarajevu i drugim urbanim centrima više puta podvrgavani traumatskim granatiranjima i snajperskim napadima“, stoji u ovoj rezoluciji.

U predloženoj rezoluciji se skreće pažnja na aktuelna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

„Neki zvaničnici Srbije i srpski zvaničnici u BiH, uključujući sadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je genocid u Srebrenici lažno označio izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20. veka, negirali su da je masakr u Srebrenici bio genocid ili su na drugi način pokušali trivijalizovati opseg i značaj genocida. Tvrdili su i da postoji međunarodna ’antisrpska zavera‘ i osporavanje definicija po UN Konvenciji o genocidu“, ističe se u ovom dokumentu.

Dalje se navodi i da zvaničnici Republici Srpskoj odaju počast i veličaju ratni zločinci, „falsifikuju istoriju krivičnih dela i pokreću školske nastavne programe koji učenike podučavaju lažnim činjenicama o Srebrenici“.

U ovom aktu se podseća i na to da su Sjedinjene Američke Države osnovale Odbor za prevenciju zločina, međuresorni odbor koji je proučavao lekcije Srebrenice i izdao i smernice o tome kako sprečiti da se slični incidenti ponove u budućnosti. Navodi se da su u Kongresu doneli Zakon o sprečavanju genocida.
Tako se u rezoluciji koju bi uskoro trebao da usvoji američki kongres:

– Osuđuju izjave, radnje i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da je masakr u Srebrenici predstavljao genocid i omalovažavanje žrtvi;

– Podstiče Vijeće za sprovođenje mira da puna ovlaštenja Uredu visokog predstavnika Bosne i Hercegovine, te podstiče visokog predstavnika da izvršava svoja puna izvršna ovlašćenja kako bi osigurao da se Opšti okvirni sporazum za mir u potpunosti sproveden i da pozove za okončanje istorijskog revizionizma, što se posebno odnosi na genocid u Srebrenici;

– Podstiču Sjedinjene Američke Države da održavaju i iznova potvrđuju svoju politiku podrške suverenitetu, pravnom kontinuitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine unutar njenih međunarodno priznatih granica;

– Ponovno potvrđuje snažnu podršku narodu Bosne i Hercegovine i njihovim težnjama za većom demokratijom, ekonomskim prosperitetom i uspehom u evroatlantskim i evropskim integracijama;

– Podstiču svi politički lideri u Bosni i Hercegovini da prestanu koristiti podelu retorike za podrivanje etničkih podela kako bi postigli kratkovidni politički dobitak.

 

Naslovna fotografija: Office of the Clerk, U.S. House of Representatives

 

Izvor Sputnjik, 15. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u