Izbori u Makedoniji: Tesna pobeda Zaeva

Prema podacima Državne izborne komisije, SDSM vodi sa 36,13 odsto glasova, dok je VMRO-DPMNE osvojio 34,65 odsto glasova

Vladajući Socijaldemokratski savez u Severnoj Makedoniji proglasio je pobedu na parlamentarnim izborima. Prema podacima Državne izborne komisije, posle obrađenih 93,94 odsto biračkih mesta, SDSM vodi sa 36,13 odsto glasova, dok je VMRO-DPMNE osvojio 34,65 odsto glasova.

U albanskom bloku stranaka DUI je osvojila 11,57 odsto, a Alijansa za Albance 8,79 odsto glasova. Izlaznost na ovim izborima je iznosila 50,86 odsto, a zbog pandemije glasalo se tri dana. Prema tim podacima, Levica je osvojila 3,96 odsto, DPA 1,48, Integra 1,33 odsto, dok su sve ostale stranke i koalicije imale ispod 0,4 odsto glasova.

Lider SDSM-a Zoran Zaev rekao je na konferenciji za novinare da su građani izašli i glasali za jedinstvo i solidarnost, za red i pravdu, za bolje danas i bolje sutra.

„Imali smo izbore koji odgovaraju državi članici NATO-a, mirne, dostojanstvene, slobodne i moderne. Hvala svima“, rekao je Zaev.

Dodao je da su građani pobednici i da danas budućnost pobeđuje.

Funkcioner VMRO-DPMNE Vlatko Đorčev izjavio je, međutim, da je VMRO-DPMNE pobednik na ovim izborima.

„Kada se SDSM-u oduzmu glasovi albanskog koalicionog partnera BESA, jasno je da je VMRO-DPMNE pobednik“, rekao je Đorčev i podsetio da je princip da vladajuću koaliciju sastave pobedničke partije u makedonskom i albanskom bloku.

Lider albanske DUI Ali Ahmeti proglasio je pobedu u albanskom bloku na ovim izborima, navodeći da su dobili 100.000 glasova, a njihov kandidat za premijera Naser Ziberi izjavio da je „pobedio koncept za Albanca premijera“.

S druge strane, opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance, predvođena Zijadinom Selom, saopštila je da su oni pobednici u albanskom bloku, ali da prepuštaju stranci DUI da slavi, iako će, kako su naveli, oni biti deo nove vladajuće koalicije u toj zemlji.

Izbori u Severnoj Makedoniji prvobitno je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije koronavirusa odloženi za 15. jul. Inače, Državna izborna komisija je imala probleme sa objavljivanjem prvih rezultata, a mediji prenose da je njihov sajt bio meta hakerskog napada.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Plus info/Tanjug/RTS, 16. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u