Kina prva velika ekonomija koja je zabeležila rast i izbegla recesiju

Kina je uspela postići najbolje rezultate među najvećim svetskim ekonomijama i usled pandemije izaći na kolosek globalnog oporavka, smatraju analitičari

Ako računamo prvi semestar ove godine, kineski BDP pao je za 1,6 posto, što se dogodilo prvi put u prvoj polovini godine u gotovo tri decenije, a za sve je kriva koronavirusna pandemija.

Međutim, ako posmatramo kvartalno razdoblje, kineska ekonomija je porasla za 3,2 posto, što je uveliko umanjilo 6,8 postotni pad u prvom tromjesečju, što je znak otpornosti duboko ukorijenjenog u kineskoj privredi. Iako mediji vole govoriti o „globalnom padu“, državna i planska ekonomija Kine, sa svojim elementima slobodnog tržišta, dokazala je pogubnost modela na kojem insistiraju zapadni ekonomisti, iako ne svi.

Zbog karantina je trgovina na malo u prvom polugodištu pala za 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 17,22 milijardi juana ili 2,46 milijardi dolara.

Industrijska dodata vrijednost smanjila se za 1,3 posto, dok su investicije u osnovna sredstva opala za 3,1 posto, na 28.160 milijarde juana, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u četvrtak.
Stopa nezaposlenosti je u junu iznosila 5,7 posto, što je pad od 0,2 postotna boda u odnosu na maj.

„Učinak u drugom tromjesečju bio je bolji od očekivanog, jer se proizvodnja na opskrbi povećala, a investicije su porasle. Privreda je u drugoj polovini drugog kvartala iz oporavka nakon virusa prešla u periodičan uspon do određenog stupnja“, rekao je Tian Jin, potpredsjednik Pekinške asocijacije za ekonomsko djelovanje, piše Global tajms.

U junu je prodaja na malo pala za samo 1,8 posto na godišnjem nivou, što je smanjilo pad od 2,8 posto iz maja. Industrijska dodata vrijednost porasla je 4,8 posto, što je treći uzastopni mjesec obnovljenog rasta.

Uprkos tome što bi rast u drugom kvartalu mogao biti nizak jednoznamenkasti, Kina je ipak uspjela postići najbolje rezultate među najvećim svjetskim ekonomijama i uslijed pandemije izaći na kolosijek globalnog oporavka, smatraju analitičari.

Brojke o privrednom padu za prvi i drugi kvartal „zapadnih“ ekonomija, među kojima su indikativne one zemalja EU, Sjedinjenih Država i Velike Britanije, kreću se blizu dvocifrene brojke ili su dosegle i premašile 10 odsto. Stoga je privredni rast od 3,2 odsto u drugom kvartalu ravan čudu, iako se nema što čuditi kada je Kina u pitanju.

 

Autor Nebojša Babić

 

Naslovna fotografija: A.P. Moller/Maersk

 

Izvor Fejsbuk stranica Nebojše Babića

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u