Petronijević: Čini se da je Tači išao u Hag da se dogovara, a ne da se izjasni

„Mi ne znamo da li se Tači uopšte izjašnjavao po navodima optužnice, ili je to možda bila neka vrsta dogovora između tužilaštva i Tačija“

Potpuno je nejasno u kom je formatu Specijalno tužilaštvo sprovelo saslušanje kosovskog predsednika Hašima Tačija, da li je optužnica vraćena na dopunu ili se on uopšte nije izjašnjavao po navodima optužnice, već je u Hag išao da pravi dogovor sa tužilaštvom, rekao je za Kosovo Onlajn advokat Goran Petronijević.

„Tači je trebalo da bude saslušan pre podnošenja optužnice ili ukoliko je sudija za prethodni postupak našao da optužnica ne sadrži sve elemente koji su bitni za donošenje odluke o potvrđivanju. U svim drugim situacijama potpuno je nejasno koja je to procesna radnja u ovoj fazi postupka koju tužilaštvo sprovodi, kada je optužnica na potvrđivanju“, zapitao se Petronijević.

Jedna od mogućih pretpostavki, kako je naveo, mogla bi da bude da ovo zapravo nije bilo izjašnjavanje po optužnici.

„Mi ne znamo da li se Tači uopšte izjašnjavao po navodima optužnice, ili je to možda bila neka vrsta dogovora između tužilaštva i Tačija u vezi njegovih napora da prekine misiju Euleksa i na taj način znatno opstruira rad suda. Ukoliko je u pitanju njegov dogovor sa tužilaštvom, oko produžetka misije Euleksa na Kosovu i oročavanje najmanje na onoliko koliko sud bude radio, što bi bilo logično, onda u tom slučaju postoji prostor za drugu pretpostavku, a to je da je Tači sa tužilaštvom pravio neki dil. A taj dil bi trebalo da bude – da, ja ću učiniti sve da se produži misija Euleksa, ali očekujem određene beneficije. Euleks će funkcionisati, sud će funkcionisati, a vi sudite nekim drugima, nemojte meni. Može da se desi da je odlazak Tačija u Hag u stvari jedna vrsta izdaje njegovih saboraca“, smatra Petronijević.

Prema njegovim rečima, „to što je on izjavio da nije pitan o Žutoj kući ide u korist ove pretpostavke da se on nije ni izjašnjavao o tačkama koje su sadržane u optužnici. Jer, gotovo je nemoguće da ako je sveobuhvatno ispitivan, da se posle onakvog izveštaja Dika Martija, ne traži od njega da se izjasni makar šta zna o tome“.

Petronijević veruje da je ova pretpostavka najverovatnija, a to je da je u stvari bilo pitanje pravljenja dogovora kako bi se prolongirala optužnica protiv Tačija, a njemu dali određeni benefiti.

„Mislim da bi on, prema tom dogovoru, trebalo da pomogne svojim autoritetom, a i svojom pozicijom, da se produži rad misije Euleksa, koja je desna ruka tog suda. Faktički bez Euleksa taj sud ne može da funkcioniše, jer Euleks ima ulogu zaštite svedoka, dovođenje svedoka, uručenja poziva, prikupljanja dokaza… Taj sud jeste koncipiran tako da je Euleks pomoćni organ suda u postupcima na terenu“, navodi on.

Petronijević tvrdi da je Specijalni sud zapravo politički organ za pritisak i manipulaciju, a ne organ pravde i prava.

„Od tog suda ne očekujem da će donositi presude kojima će izvršioci teških zločina iz OVK biti osuđeni. Mislim da je taj sud formiran od strane bivše američke demokratske administracije koja sada pokušava da se vrati na političku scenu u Americi, a potom i u svetu. Dokaz tome je bila i manipulacija, da se natera tužilac da obelodani da je optužnica predata u momentu kada su se pripremali pregovori u Vašingtonu, koji bi po formatu bili slični ovima u Briselu. Sprečili su da se to dogodi kako američki predsednik Donald Tramp od toga ne bi imao korist i prebacili to ponovo na EU, koja je do sada mnogo puta pokazala da nema kapaciteta niti pregovaračkog, a posebno kapaciteta da sprovede ono što se dogovori. Jer da nije tako mi bi već šest godina imali formiranu Zajednicu srpskih opština“, rekao je Petronijević.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Kosovo Onlajn, 17. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u