HRT o Srbima koji žive u prošlosti, velikosrpstvu, četnicima…

„Srbija se neće odreći velikosrpstva to je jedan kroz jedan, ostaće nedemokratska i velikosrpska narednih 50 do 100 godina“, rekao je Dujmović

Srbija živi u prošlosti, a „velikosrpstva“ se neće odreći ni za narednih 50 godina, ocene su koje su se mogle čuti u najnovijem izdanju emisije HRT „Peti dan“. Ta emisija, čije delove prenosi Tanjug, inače se emituje petkom na hrvatskom javnom servisu, a poslednja je u celini bila posvećena Srbiji.

Srbija živi u prošlosti, rekao je u toj emisiji novinar Tihomir Dujmović, i to „duboko u prošlosti“, a hrvatski mediji previše zaviruju u njeno dvorište. Ali, ocenjuje Dujmović, o događajima u Srbiji izveštavaju previše površno.

„Srbija je na izborima pokazala da je važno znati da je tvrdokorno ostala u četničkim rukama, da dva miliona Srba nije imalo problem da ponovo izaberu četnika na vlast“, rekao je Dujmović, koji tu, jedinu, referencu srpskog predsednika Aleksandra Vučića bazira na Hrvatskoj omiljenom Vučićevom istupanju u Glini.

„Srbija se neće odreći velikosrpstva to je jedan kroz jedan, ostaće nedemokratska i velikosrpska narednih 50 do 100 godina”, rekao je Dujmović.

Kao argument u prilog tome navodi da 30 godina nakon rata dva miliona građana na izborima glasa za Vučića. Aleksandar Musić je pak analizirao „srpsku opoziciju“, te rekao da je ona izvršila samoubistvo, da je vode potrošeni političari poput Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, a da je jedini „tračak svetlosti“ Boško Obradović, kojeg, međutim, i starice nazivaju fašistom i ljotićevcem, zahvaljujući srpskim tabloidima.

Opozicija se, kaže, bavi promašenim temama. Potpisivali su u „svoje vreme“ sve što su im tražili kosovski Albanci i što je od njih tražila međunarodna zajednica, a sada, navodi Musić, pokušavaju da glume nacionaliste.

Musić kaže da su lideri srpske opozicije „patetitčni“, a da im je najveća greška to što su ignorišu Vučićevo biračko telo, koje je, kaže, ogromno. Kaže i da je Vučićeva mašinerija kreirana tako da ima i svoje četničko, kao i evropsko i socijalno lice.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Tanjug/B92, 20. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u