Polemika među članovima Pokreta za odbranu KiM, Jakšić istupio

„Obaveštavam Vas da više ne želim da budem član ovog Pokreta bez obzira što u njemu sedi veliki broj časnih ljudi“, poručio je Jakšić Koviću

Poštovani profesore,

Danas sam saznao da je inicijativa nas Srba sa Kosova i Metohije za podnošenje krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića odbijena, što me je, moram da priznam, razočaralo. Još više je poražavajuće da Pokret i drugima savetuje da ne podnose krivičnu prijavu protiv izdajničkog delovanja Aleksandra Vučića. Čudi me formulacija zbog čega je krivična prijava neprihvatljiva jer navodno nema argumenata i dokaza za nju.

Uvaženi profesore, da li ima elemenata za krivičnu prijavu ne utvrđujete Vi niti Predsedništvo Pokreta već su za to merodavni sud i tužilaštvo. Mi nismo očekivali da će ove institucije odmah da uhapse i kazne Aleksandra Vučića, ali će samo podnošenje krivične prijave pokazati na delu njegovo izdajničko ponašanje.

Nama je svima jasno da najveća opasnost za sudbinu južne srpske pokrajine leži upravo u Aleksandru Vučiću. Ni Brisel, ni Berlin, ni London, ni Vašington, a ponajmanje Priština ne mogu Srbiji da oduzmu KiM. Jedino ko može da nam ga uzme jeste predsednik Srbije svojim potpisom na sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine. Pretpostavljam da je ovaj Pokret i formiran da diktatora spreči u tome. Ako Pokret za odbranu Kosova i Metohije nije u stanju da protiv predsednika Srbije podnese krivičnu prijavu, kako onda može da primeni mnogo žešće političke metode u odbrani južne srpske pokrajine?

Ja sam u ovaj Pokret ušao pre svega po nagovoru prof. dr Slobodana Samardžića, nadajući se da će on biti istaknuto lice koje nas zastupa. Imenovanje Vas na to mesto, pomalo me je iznenadilo imajući u vidu da ste Vi predsednik političkog saveta političke stranke koju sam ja napustio zbog kolaboracije sa aktuelnim izdajničkim režimom. Vreme je potvrdilo da sam bio u pravu. Sama činjenica da predsednik Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović, osuđuje protekle demonstracije u kojima je bio veliki broj studenata, i opravdava njihovo batinjanje, jeste svojevrstan politički skandal. Ti studenti su na protestima izražavali ogromno nezadovoljstvo izdajničkom politikom Aleksandra Vučića pevajući pesme o Kosovu i Metohiji. Vi ste, gospodine Koviću, i dalje predsednik političkog saveta DSS i nijednim svojim postupkom niti gestom niste se ogradili od intervjua Miloša Jovanovića.

Imajući sve ovo u vidu obaveštavam Vas da više ne želim da budem član ovog Pokreta bez obzira što u njemu sedi veliki broj časnih ljudi, jer mi Vi lično ne ulivate poverenje.

Kosovska Mitrovica

18. jul 2020. godine

dr Marko K. Jakšić

Član predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

 

Izvor NSPM, 19. jul 2020.

 

ČASLAV KOPRIVICA: ODGOVOR MARKU JAKŠIĆU
Poštovani gospodine Jakšiću,

Miloš Ković je trenutno na putu i ne može Vam odgovoriti, ali vjerujem da će to u toku dana učiniti. No bez obzira na to što ste se njemu lično obratili, predmet obraćanja ne tiče se samo Kovića, pa sam slobodan da Vas obavijestim o nekim okolnostima, ali i činjenicama s kojima nijeste upoznati.

Najprije, žalim zbog Vaše odluke. Držim da je prenagljena i ishitrena. Držim da neslaganje oko taktičke stvari – ne bi trebalo nikome biti razlog za povlačenje iz zajedničke borbe, a složićete se da udruženim naporima imamo više izgleda da spriječimo predaju Kosova i Metohije.

Ne stoji Vaša tvrdnja da „Pokret nije u stanju“ da podnese krivičnu prijavu protiv veleizdajnika Vučića, već je na osnovu procjene ljudi čija je specijalnost krivično pravo procijenjeno da to U OVOM TRENUTKU ne bi bilo cjelishodno. Niko nije rekao da nema argumenata za Vučićevu veleizdaju – jer da nema, ne bi bilo ni naše višegodišnje borbe protiv veleizdaje, pa ni ovoga Pokreta – već da u pravosudnom kontekstu to u ovom trenutku ne može biti dovoljno (o tome je kolega Ristivojević juče, poslije objelodanjivanja mišljenja Predsjedništva, dao dodatno, čini mi se korisno razjašnjenje), a potencijalno može biti čak biti propandno zloupotrebljeno od strane vučićevske propagande (mada je ovo posljednje moje lično mnijenje).

Ipak, Vaša premisa da je u stvari podnošenja krivične prijave Miloš Ković djelovao i djeluje kao predsjednik Političkog savjeta DSS ne stoji, budući da smo on, moja malenkost, jednako kao i gospoda Slobodan Janković i Slobodan Vladušić (članovi Skupštine Pokreta) istupili iz tog tijela, i to prije pokretanja inicijative za krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića od strane NP „Otadžbina“. O tome nijesmo obavijestili medije zato što smo htjeli izbjeći upadanje u šablon političkog razlaza, koji u Srbiji tradicionalno spadaju u domen neukusa, da ne kažem nešto gore.

Što se tiče prošlonedjeljnih protesta, mogli ste vidjeti da smo i Ković i ja ne samo na njima učestvovali, kao, uostalom, i mnogi drugi članovi Pokreta, nego da smo ga i izjavama podržavali. Isto tako, Pokret je svojim saopštenjem – vjerujte ne bez učešća nas dvojice – podržao narodni protest.

Što se tiče Jovanovićevih izjava u vezi s protestom, to ne bih komentarisao – jer niko od nas BIVŠIH ČLANOVA PS DSS više nije u kakvoj obavezi da „brani“ tu ili druge izjave gospodina Jovanovića, kao što ne mislim da bi bilo pristojno i stvar dobrog stila da baš mi javnom kritikom tog ili ne nekih rugih Jovanovićevih istupa bilo kome dokazujemo svoju ispravnost. Naši putevi s DSS-om su se razišli, i to, vjerujem, govori samo za sebe.

Srpski pozdrav,

Časlav D. Koprivica, potpredsjednik Predsjedništva Pokreta

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor NSPM, 19. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u