Rusija uskoro počinje vakcinaciju stanovništva domaćom vakcinom

Druga faza testiranja vakcine trajaće do 28. jula, nakon čega će biti podnet zahtev za registraciju koja bi trebala da bude dobijena do 4. avgusta

Direktor moskovskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ Aleksandar Gincburg izjavio je da bi prva ruska vakcina protiv koronavirusne infekcije mogla da počne da se koristi od 14. do 15. avgusta.

Prema njegovim rečima, druga faza testiranja vakcine trajaće do 28. jula, nakon čega će njegov Centar podneti zahtev za registraciju koja bi trebala da bude dobijena do 4. avgusta.

Prva faza testiranja se privodi kraju u Institutu za translacionu medicinu i biotehnologije Univerziteta „Sečenov“. Njegov direktor Vadim Tarasov saopštio je da se svi učesnici eksperimentalnog testiranja osećaju dobro i da su svi – uključujući i one koji su već otpušteni kućama – i dalje pod nadzorom lekara.

Prva grupa testiranih dobrovoljaca otpuštena je 15. jula. Jelena Smoljarčuk, koja je rukovodila testiranjem, posebno naglašava da su svi dobrovoljci dobro podneli vakcinu. Tarasov rusku vakcinu naziva „prvom svetskom vakcinom protiv koronavirusa“.

 

Naslovna fotografija: Egor Aleev/TASS

 

Izvor Fakti/sveosrpskoj.com, 20. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u