Jovanović, Ković i Koprivica održali konferenciju za medije (VIDEO)

Ković je rekao da je situacija oko KiM „alarmantna i opasna“ i da je, iako u ovom trenutku razgraničenje nije na stolu, pitanje šta će biti u budućnosti

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ponovio je danas stav DSS da je jedino moguće rešenje kosovskog pitanja reintegracija južne pokrajine u ustavno-pravni poredak Srbije. Jovanović je na današnjoj pres konferenciji ocenio da je obnova dijaloga Beograda i Prištine nastavak procesa utemeljenog na političkom kontinuitetu iz 2008. godine sa ciljem predaje Kosova i Metohije.

On je dodao da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić podgrejao ideju razgraničenja kao moguće rešenje kosovskog pitanja i ocenio da je svaka ideja o promeni granica samo vid priznavanja tzv. nezavisnosti Kosova kao secesionističke tvorevine.

Lider DSS je kazao da je proces oživljavanja briselskog dijaloga doveo do konkretizacije ideje o stvaranju Pokreta za odbranu KiM, koji je zvanično osnovan 14. juna, a u čijem su stvaranju ključnu ulogu imali profesori Miloš Ković i Časlav Koprivica, koji su se zbog toga, kako je rekao, povukli iz Političkog saveta DS,S.

Jovanović je kazao da angažman u Pokretu za odbranu KiM i u političkoj stranci nisu kompatibilni i da su odlučili da se za iste ciljeve bore sa ”dva različita koloseka” i na dva različita načina.

Nijedna stranka, pa ni DSS, ne može da se bavi samo jednim pitanjem. Drugo, svaka stranka može biti žrtva politikantskih napada, a ne želimo da se takvi napadi reflektuju na nešto što je nadstranačko, a to je borba za KiM”, rekao je Jovanović.

Ković je rekao da je situacija oko KiM „alarmantna i opasna“ i da je, iako u ovom trenutku razgraničenje nije na stolu jer, kako kaže, Nemačka ”vodi loptu”, pitanje šta će biti u budućnosti.

U ovom trenutku, smatra Ković, „između razgraničenja i rasparčavanja Srbije stoji samo Nemačka, jedina zapadna sila koja se tome suprotstavlja, preciznije Angela Merkel, ali neće ni ona večno biti na toj poziciji.

Koprivica je kazao da je angažman Pokreta taj da se zaustavi vlast u navodnoj nameri da se “preda” južna pokrajina.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor dss.rs, 21. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u