Pompeo: Sve zemlje da se suprotstave Kini, to je u interesu Kineza

On nije apostrofirao koje sve zemlje SAD žele u toj koaliciji, ali je sve predstavio kao dobro ne samo za njegovu zemlju i svet, nego i za same Kineze

Sjedinjene Države žele da stvore međunarodnu koaliciju koja će se suprotstaviti Kini, izjavio je Majk Pompeo na konferenciji za štampu na kojoj je nastupio zajedno sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dominikom Rabom.

Američki državni sekretar nije u Londonu apostrofirao koje sve zemlje SAD žele u toj koaliciji, ali je sve predstavio kao dobro ne samo za njegovu zemlju i svet, nego i za same Kineze: „Možemo stvoriti koaliciju u kojoj će biti zemlje koje shvataju kinesku pretnju i kolektivno ubediti Komunističku partiju Kine da njeno ponašanje nije u interesu ni same Kine“.

Pompeo je optužio Kinu za sistematsko kršenje međunarodnog poretka, ukazujući na situaciju u Južnom kineskom moru, konfrontaciju Kine i Indije i „ulogu Kine u širenju koronavirusne infekcije u svetu“. Pompeo je rekao i da je Kina bila angažovana – zajedno sa korumpiranom Svetskom zdravstvenom organizacijom – skrivanju informacija o epidemiji korona virusa.

Američki državni sekretar je faktički priznao da bi u Vašingtonu voleli da na stranu SAD protiv Kine stanu sve države sveta. Pritom je naglasio – da na stranu SAD treba da stanu sve zemlje koje shvataju vrednost slobode i demokratije, koje razumeju kakvu „pretnju predstavlja Komunistička partija Kine“.

I zaključio: „Želimo da se sve zemlje suprotstave aktivnostima Kine na koje sam ukazao, ali ne izjavama. Želimo da sve zemlje sveta deluju zajedno i da se suprotstavimo ovome što čini Komunistička partija Kine. Veliku Britaniju, naravno, vidimo kao jednu od tih zemalja“.

Pompeo, nema sumnje, smišljeno tuče po Komunističkoj partiji Kine, a tobože ne po Kini kao državi. Valjda računa da je to lukavije i taktički pametnije. Da će u antikinesku koaliciju privući više zemalja. Međutim, svi su izgledi da se preračunao. Prošla su vremena kada je Vašington mogao da uvlači desetine zemalja u svoje neoimperijalne ‘krstaške’ ratove. Jedini sigurni saveznici su mu Britanija i Australija. Možda i Kanada.

Sjedinjene Države prete sankcijama Nemačkoj i Francuskoj, pa zašto bi one išle protiv Kine sa kojom imaju ekonomske odnose ‘teške’ desetine i stotine milijardi dolara… Prošle nedelje je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao (u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim) da su Sjedinjene Države izgubile razlog i moral i da im niko više ne veruje.

 

Naslovna fotografija: Hannah McKay/WPA Pool/Getty Images

 

Izvor Fakti, 21. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u