Slučaj Furgal – opomena Žirinovskom ili „čišćenje tajkuna“?

Na ruskom Dalekom istoku ne smiruju se protesti zbog hapšenja popularnog guvernera Habarovska, koga terete za ubistvo dvojice biznismena

„Svi smo mi Furgal”, pisalo je na transparentima koje su u subotu nosili demonstranti u Habarovsku i Vladivostoku zahtevajući da se njihovom uhapšenom guverneru Sergeju Furgalu sudi u Habarovsku, a ne u Moskvi, a neki i da s vlasti ode Vladimir Putin.

Ono što misli najmanje 10.000 ljudi koji su se, kao i pretprošle subote, okupili da protestuju zbog hapšenja guvernera – i nije za pohvalu. Furgal nije optužen, recimo, za proneveru novca, što je već uobičajeno za dvanaest dosada smenjenih guvernera ruskih oblasti od 2011, nego za ubistva koja su se dogodila 2004. i 2005. godine.

Istrage su i tada vodile do Furgala, ali je uspeo da izbegne kaznu uprkos dokazima. Već 2005. postaje poslanik u regionalnom parlamentu Habarovska, a 2007. poslanik Državne dume, do 2018, kada pobeđuje na izborima za gubernatora oblasti u kojoj je 1970. godine rođen.

Član opozicione Liberalno-demokratske stranke Vladimira Žirinovskog (LDP, koja suštinski nije opoziciona) uhapšen je 9. jula i optužen da je organizovao dva ubistva i jedan pokušaj ubistva. Pre političke karijere bavio se otkupom metalnog otpada. U širenju svoje poslovne imperije sukobio se sa dvojicom lokalnih biznismena i taj sukob se završio tragično po njih, dok je treći preživeo pokušaj ubistva.

U okviru ovog slučaja pritvorena su i dvojica poslanika habarovskog parlamenta, takođe članovi LDP-a, koji se terete za finansijske prestupe, dok je među osumnjičenima za počinjena ubistva i bivši zamenik habarovske regionalne dume, suvlasnik kompanije „Toreks”, u kojoj deo vlasništva pripada Furgalovoj supruzi Larisi Starodubovoj. Ona se držala dalje od medija i vodila privatne poslove, a fotografisana je samo jednom – kada je Furgal izabran za guvernera.

Istražitelji pretresaju sve firme i fabrike povezane s Furgalom, a prvi izveštaji govore da je reč o izbegavanju poreza. Advokat koji ga brani rekao je da Furgal nije mogao da naredi ubistva jer je položio Hipokratovu zakletvu. On jeste po profesiji lekar: radio je u lokalnoj bolnici, ali se devedesetih godina „prekvalifikovao”, a metalni otpad ga je učinilo bogatim.

Ruski mediji ovu priču prate iz dana u dan, a ceo slučaj postaje triler. Jedan od detalja je da Furgala u kriminalnom miljeu nazivaju Devetoprsti, jer su mu u mladosti, navodno, odsekli jedan prst zbog nekog prestupa, dok je on sam svojevremeno ispričao da je to bio nesrećan slučaj dok se kao dečak igrao pištoljem s bratom.

Po svemu sudeći, Furgal je odlučan čovek. Po izbijanju epidemije virusa korona „zatvorio” je habarovsku oblast „skoro kao Gestapo”. Lokalni mediji pišu da je s istom revnošću „očistio” politički život u svojoj oblasti kada je postao gubernator, eliminišući nepoželjne kandidate u skupštini i izvršnim organima. Koristio je sve marketinške metode: smanjio je sebi platu, prodao jahtu, a njegovi kadrovi su odmah po hapšenju organizovali proteste, odštampali plakate, uključili medije i predstavili demonstracije kao „najveće u istoriji Habarovska”.

Vlasti u Moskvi su očekivale da će demonstracije prestati. Potpredsednik vlade i izaslanik predsednika Rusije Jurij Trutnjev je putovao na Daleki istok, tražio smirivanje situacije, najavio nove investicije u ovaj region…

Kako su se demonstracije ponovile u subotu, najavljeno je da će novi guverner biti imenovan već u ponedeljak, a Žirinovski je zahtevao da to bude takođe član njegove stranke. Žirinovski, sklon burnim medijskim istupima, i ovog puta je učinio mnogo neočekivanih poteza: rekao je da neće Furgala isključiti iz stranke, ucenio je državnu dumu da će napustiti parlament, govorio o novcu koji je Furgal morao da nosi u Moskvu.

Predstavnici institucija demantuju ove navode, a mediji spekulišu da je Žirinovskom potrebna medijska pažnja zbog parlamentarnih izbora iduće godine, niskog rejtinga i izveštaja konsultantske agencije „Bakster grup” koji pokazuje da su u oceni korisnosti poslanika narodni predstavnici LDP-a na poslednjem mestu.

Nagađa se da li je slučaj „Furgal” poruka Žirinovskom da preispita način izbora kadrova na stranačkoj listi na budućim izborima za Dumu ili generalno čišćenje političko-tajkunske „elite” koja je kupovinom poslaničkog mandata prelazila iz poslovnih krugova u politički milje. Putin je za vršioca dužnosti guvernera uzbunjene oblasti imenova Mihaila Degtjareva, takođe člana LDP-a.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Izvor Politika, 21. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u