Pandemijsko ubrzanje novog Puta svile

Može li Inicijativa pojas i put biti kineski Maršalov plan za postpandemijski oporavak sveta? Projekti koje Kina planira u Centralnoj Aziji govore u prilog tome

Sa oporavkom kineske ekonomije, Inicijativa pojas i put (Belt and Road Initiative – BRI) ponovo maršira napred. Izveštaj koji je Asošiejted pres prošlog četvrtka objavio iz Pekinga, navodi da je Kina prva velika ekonomija koja raste od početka pandemije koronavirusa, pri čemu u poslednjem kvartalu, nakon otvaranja fabrika i prodavnica, beleži rast od 3,2 odsto. Stručnjaci očekuju „kontinuirani rast“ u narednom periodu.

U tom smislu, BRI ponovo nastupa kao barjaktar kineske diplomatije. Ali sada postoji i jedna dodatna dimenzija, pošto se BRI takođe transformiše u ključni alat Kine za preuzimanje vođstva u postpandemijskom oporavku svetske ekonomije. Skorašnja kineska analiza tvrdi da BRI ima „potencijal da bude motor postpandemijskog globalnog ekonomskog oporavka i rekonstrukcije na umnogome isti način na koji je američki Maršalov plan obnovio devastirane zapadnoevropske ekonomije nakon Drugog svetskog rata“.

VISOKA OČEKIVANjA
To je veličanstven scenario. Kineska analiza dodaje: „Ovaj proces će verovatno ubrzati pojavu novog svetskog poretka“. Prema ovom narativu, baziranom na ekspertskom mišljenju, koncept povezanosti koji BRI naglašava – naročito u krugu nastajućih ekonomija širom afro-evroazije – može se uvećati i osnažiti „kako bi se ljudi vratili na posao i imali hranu na stolu, te kako bi bilo sigurno da su plaćeni i da imaju zaposlenja“.

Stoga bi BRI trebalo da zagazi u zdravstvo, obrazovanje, digitalizaciju i pojedine sektore usluga u kojim se potencijal „ogromnog rasta“ može očekivati u kratkom roku. Sve u svemu, postoji nada da će BRI pojačati tempo u međunarodnim okolnostima u kojim ozbiljno urušena i oslabljena američka ekonomija neće biti u stanju da finansira postpandemijski plan obnove zemalja u razvoju i nastajućih ekonomija.

Tu su i novi planovi. Predloženi dvadesetpetogodišnji kinesko-iranski Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu gotovo je u celosti usmeren na Novi put svile. Njegov centralni stub je 280 milijardi dolara vredna kineska investicija u iransku naftu, gas i petrohemijske sektore, kao i 120 milijardi dolara vredna investicija u modernizaciju iranske transportne i proizvodne infrastrukture, što bi moglo da bude unapred isplaćeno već za prvih pet godina.

Strateško partnerstvo između Kine i Irana postaje faktor preokreta za BRI. Ovaj pakt uživa podršku vrhovnog vođe Alija Hamneija i bez obzira na propagandu američkih i izraelskih glasila, iranski Medžlis (iranski parlament, prim. prev.) će ga ratifikovati. Uz nešto strpljenja, BRI bi mogao da pruži zajedničku nit koja bi povezala Iran, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Kineski predsednik Si Đinping u razgovoru sa ajatolahom Alijem Hamneijem tokom posete Iranu, Teheran, 23. januar 2016. (Foto: Leader.ir)
Kineski predsednik Si Đinping u razgovoru sa ajatolahom Alijem Hamneijem tokom posete Iranu, Teheran, 23. januar 2016. (Foto: Leader.ir)

U takvom ritmu visokih očekivanja, Pakistan je u ponedeljak saopštio da se Kina složila da finansira branu Dijamer-Baša u Gilgit Baltistanu. Procenjena cena projekta iznosi oko 14 milijardi dolara. Prošlog petka, premijer je užurbano pokrenuo graditeljske radove na ovom projektu.

Potom, 25. juna i 6. jula, Pakistan i Kina su potpisali sporazume o dva hidroenergetska projekta vredna 3,9 milijardi dolara, locirana u delu Kašmira pod pakistanskom okupacijom, kao i jedan za modernizaciju pakistanske železnice, vredan 7,2 milijardi dolara. Islamabad udahnjuje novi život u BRI nakon dugog perioda hibernacije koji je usledio sa dolaskom Imrana Kana na vlast, pazeći da ogromna posvećenost Kine Iranu ne baci senku na CPEC (China-Pakistan Economic Corridor – kinesko-pakistanski ekonomski koridor).

Kina tek treba da se oglasi povodom Dijamer-Baša brane u Gilgit Baltistanu. Interesantno je da je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova umesto toga 16. jula izjavio: „Kina pozdravlja napore Pakistana i Avganistana da prevaziđu poteškoće izazvane koronavirusom i to što su odnedavno nastavili promet robe i ljudi. Kao sused i prijatelj obe zemlje, Kina se raduje napretku odnosa i ekonomskom razvoju između Pakistana i Avganistana i spremna je da odigra konstruktivnu ulogu tim povodom“.

„Kina podržava proširenje CPEC ka Avganistanu, što će doneti još koristi od BRI narodu ove zemlje. Kinu bi takođe radovalo da vidi kako luka Gvadar, između ostalih projekata CPEC, igra pozitivnu ulogu u ovom procesu i spremna je da sarađuje sa Pakistanom i Avganistanom u tom cilju.“

CENTRALNOAZIJSKO ŠIRENjE BRI
Ove vesti koincidiraju sa inicijativom Pekinga da formira novi format sa pet centralnoazijskih zemalja na nivou ministara spoljnih poslova – „Kina plus Centralna Azija“ (C+C5). Očigledno da je lajtmotiv proširenje BRI u regiji Centralne Azije, pri čemu su na vidiku i izvesnost mirovnog sporazuma u Avganistanu, kao i sporazum o strateškom partnerstvu Kine i Irana.

C+C5 je ekskluzivan format, iako se preklapa sa Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS). Zapravo, sa ulaskom Indije i Pakistana, ŠOS je pomalo izgubio na značaju za Peking (pa i Moskvu). Osim toga, Kina već ima odvojen trilateralni format – Dijalog zamenika ministara spoljnih poslova Kine-Avganistana-Pakistana (očekuje se četvrti samit ovog tela u bliskoj budućnosti).

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Luo Džahui, zamenik ministra spoljnih poslova Avganistana Mirvais Nab i zamenik ministra spoljnih poslova Pakistana Sohail Mahmud tokom treće runde Strateškog dijaloga zamenika ministara spoljnih poslova Kine, Avganistana i Pakistana održanog putem video linka, 07. jul 2020. (Foto: Tviter/Wang Yu)
Luo Džahui, Mirvais Nab i Sohail Mahmud tokom treće runde Strateškog dijaloga zamenika ministara spoljnih poslova Kine, Avganistana i Pakistana održanog putem video linka, 07. jul 2020. (Foto: Tviter/Wang Yu)

Dana 16. jula, C+C5 održao je svoj prvi susret putem video linka. Ne čudi što se BRI nametnuo kao težišno pitanje. U uvodnom obraćanju, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji podsetio je: „Dve strane su zajedno radile kako bi unapredile saradnju u sklopu Pojasa i puta“. Vang je predložio četiri prioritetne oblasti saradnje, uključujući i oblasti vezane za BRI.

Kako je rekao: „U cilju ostvarenja regionalne povezanosti, postepeno se mora uspostaviti transportna ruta kroz Centralnu Aziju. Prekogranična elektronska trgovina takođe mora biti proširena, a razvoj digitalnog Puta svile ubrzan… Kina poziva na rano uspostavljanje mehanizma saradnje kako bi se zagarantovala bezbednost glavnih projekata Pojasa i puta i obezbedilo glatko napredovanje važnih prekograničnih infrastrukturnih projekata. Mirovne pregovore treba podsticati kako bi se proces pomirenja u Avganistanu uspešno ostvario“.

Geopolitički posmatrano, C+C5 je replika Pekinga na format pod američkim vođstvom poznat kao „C5+1“, koji je pokrenuo bivši američki državni sekretar Džon Keri u Taškentu tokom centralnoazijske ture u novembru 2015. godine. C5+1 ostao je nejasan i epizodan, ali ga je Vašington ove godine prodrmao, sponzorišući već dva samita na marginama (u februaru i junu). Peking je sigurno nanjušio da državni sekretar Majk Pompeo pravi neke smicalice po stepama.

U svakom slučaju, Vang Ji je bio prilično eksplicitan u svom govoru od 16. jula po pitanju toga da će S+S5 imati antiameričku orijentaciju. Empatično je upozorio svoje slušaoce na „pokušaje spoljnih sila da isprovociraju obojene revolucije i igraju igre nultog zbira po regionu, kao i na mogućnost mešanja u unutrašnje stvari centralnoazijskih zemalja pod plaštom borbe za ljudska prava“. Zanimljivo je što je 17. jula Vang pozvao svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova kako bi ga, inter alia, informisao o rezultatima događaja S+S5.

C+C5 samit je postigao konsenzus po devet tačaka, pri čemu je, između ostalog, istaknuto da će „Kina i centralnoazijske države dodatno ojačati svoju saradnju protiv virusa COVID-19 i formirati turističke mehurove i zelene koridore za robu što je pre moguće… dodatni napori biće učinjeni kako bi se Inicijativa pojas i put uskladila sa razvojnim strategijama centralnoazijskih zemalja, proširila trgovina, pronašle zajedničke ideje i preduzele konkretne akcije za razvoj Medicinskog puta svile i Digitalnog puta svile“.

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji predsedava prvom samitu ministara spoljnih poslova „Kina+Centralna Azija“ (C+C5) putem video linka, 16. jul 2020. (Foto: Xinhua/Liu Weibing)
Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji predsedava prvom samitu ministara spoljnih poslova „Kina plus Centralna Azija“ (C+C5) putem video linka, 16. jul 2020. (Foto: Xinhua/Liu Weibing)

Nema sumnje, ovi sprinterski koraci iz proteklih nedelja ukazuju da su, da parafraziram Marka Tvena, glasine o smrti BRI usled virusne infekcije krajnje preuveličane.

 

Preveo Vladan Mirković/Novi Standard

 

Naslovna fotografija: China Daily via Reuters

 

Izvor Indian Punchline

Svet
Pratite nas na YouTube-u