Udružena opozicija pisala EK: Nećemo kinesku vakcinu, hoćemo istu kao EU

„Ne možemo da govorimo o kvalitetu te vakcine ali smatramo da građani Srbije treba da budu zaštićeni istim vakcinama kao i svi ostali građani Evrope“

Članice Udružene opozicije Srbije apeluju na Evropsku komisiju da Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana uključi u zajedničku nabavku vakcina protiv COVID-19 koju EU pregovara sa pet renomiranih farmaceutskih kompanija i tako dokaže da joj je zdravlje svih u Evropi podjednako važno.

Na Zapadnom Balkanu danas živi manje od 20 miliona ljudi i oni zaslužuju da im se pomogne na isti način kao i drugim građanima Evrope. Za Srbiju je ovo od posebnog značaja jer je predsednik Aleksandar Vučić izjavio da se pregovara o nabavci pet miliona vakcina koja je navodno testirana na određenoj populaciji.

U medijima se spekuliše da je reč o vakcima koje se proizvode u Kini. Ne možemo da govorimo o kvalitetu te vakcine ali smatramo da građani Srbije, kao i celog Zapadnog Balkana, treba da budu zaštićeni istim vakcinama kao i svi ostali građani Evrope.

Na ovaj način EU bi pokazala da evropska solidarnost nije rezervisana samo za one koji živi u zemljama EU, već je vrednost koja ne poznaje granice.

Stranka slobode i pravde
Demokratska stranka
Narodna stranka
Pokret za preokret
Građanska platforma
Pokret slobodna Srbija
Državotvorni pokret Srbije
Udruženi sindikati Srbije Sloga

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tanja Valić

 

Izvor Savez za Srbiju/NSPM, 23. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u