Tači i Hoti: Dijalog sa Beogradom se ne sme spustiti na tehnički nivo

Kako je Tači istakao, „mora da se dogodi međusobno priznavanje, potpuno poštovanje teritorijalnog integriteta i potom rešavanje drugih pitanja“

Kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Avdulah Hoti složili su se da ne treba dozvoliti da se proces dijaloga sa Beogradom spusti na tehnički nivo. Hašim Tači je nakon sastanka sa Avdulahom Hotijem rekao da je veoma važno da saradnja institucija u Prištini bude efikasna.

„Od presudnog je značaja da se odvija saradnja između institucija. Pozdravio sam imenovanje Skendera Hisenija. U interesu je da se dijalog odvija, jer samo dijalogom, susretima i dobrosusedstvom Kosovo može da krene ka evropskoj perspektivi. Ali istovremeno moramo da sačuvamo svoj identitet. Ni pod kojim uslovima ne smemo da dozvolimo da se ovaj proces spusti na tehnički nivo“, naglasio je Tači.

Kako kaže, „mora da se dogodi međusobno priznavanje, potpuno poštovanje teritorijalnog integriteta i potom rešavanje drugih pitanja“.

Premijer Hoti rekao je da je upoznao Tačija o sastanku sa predsednikom Srbije u Briselu i o prethodnim razgovorima video-linkom.

„Potrudićemo se svi zajedno da dijalog ne padne na tehnički nivo. Takođe pokušavamo da koordiniramo sa našim međunarodnim partnerima. Mislim da je to vrlo dobar trenutak jer imamo pažnju ključnih zemalja u EU, ali i SAD. Verujem da za nekoliko meseci to može da se zaključi“, rekao je Hoti.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Hannibal Hanschke

 

Izvor RTS, 24. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u