Hoti: Nema suspenzije lobiranja; Vučić: U tom slučaju i mi nastavljamo

Ako Priština bude nastavili svoju kampanju za dodatno priznavanje, mi ćemo nastaviti kampanju za otpriznavanje i biće pet puta jača“, poručio je Vučić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da će Srbija, u dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, imati odgovor na najavu Prištine da će nastaviti da lobira za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Ivica Dačić je, povodom izjave kosovskog premijera Avdulaha Hotija da lobiranje nije suspendovano, rekao da ga to ne iznenađuje i podsetio da je Beograd, odmah posle objave specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, izrazio sumnju da će se Priština pridržavati dogovora da odustane od lobiranja.

„Oni lažu sve vreme dijaloga, laž je osnova njihovog postojanja. Oni ne žele nikakav dogovor ni kompromis, oni samo žele da Srbija prizna Kosovo“, konstatovao je Dačić za Sputnjik.

Istakao je da je za Srbiju takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo i da će odgovor imati u dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ričard Grenel, specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, polovinom juna objavio je na Tviteru da je dobio uveravanja od Prištine da će privremeno zaustaviti kampanju priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sve strane sastale u Beloj kući.

Taj sastanak, međutim, nije održan pošto je Hoti obavestio Grenela da ne dolazi u Vašington zbog „novonastale situacije u Prištini“, nakon objavljivanja predloga optužnice Specijalnog tužilaštva protiv Hašima Tačija.

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. jul 2020.

 

HOTI: NEMA SUSPENZIJE LOBIRANjA ZA PRIZNANjE KOSOVA
Nakon osam sati žustre rasprave, bez rezolucije, okončana je sednica kosovske skupštine na kojoj je premijer Avdulah Hoti izvestio poslanike o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Avdulah Hoti je izneo neke detalje u vezi s dijalogom, dok su ga opozicioni poslanici optužili za netransparentnost i kršenje ustava u slučaju imenovanja Skendera Hisenija za koordinatora, kao i za „sramotno“ učešće na sastanku sa predsednikom Srbije u danu kada je u Hagu ispitivan kosovski predsednik Hašim Tači, protiv kojeg je napisan predlog optužnice za zločine protiv civila na Kosovu.

Hoti je negirao te navode, rekavši da njegova obaveza da zastupa Prištinu u dijalogu proizilazi iz ustava. Dodao je da „principi na kojima će se zasnivati sporazum sa Srbijom zasnivaju se na ovom ustavu“.

„Prvi princip znači da je teritorijalni integritet nedodirljiv i neprikosnoven. Drugi princip podrazumeva da ustavna organizacija ne može biti pogođena“, naveo je Hoti.

Poručio je da lobiranje za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova nije suspendovano i da je dogovorio saradnju sa međunarodnim partnerima o članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama.

„Nema suspenzije naših aktivnosti, dogovorili smo se sa našim partnerima da se na našem članstvu u međunarodnim organizacijama radi zajedno sa njima, zajedno sa našim međunarodnim partnerima. To je istina“, rekao je Hoti.

Dodao je da su zamenici ministara, njegovi zamenici i savetnici zbog toga bili u Briselu sa njim.

„Koordiniram sa predsednikom i Skupštinom u procesu dijaloga. Skupština ste vi poslanici, ako kažete ja ću odustati od dijaloga. Dajte predlog za platformu o tome kako se ponašati u dijalogu, ja ću poštovati tu platformu, za mene je Ustav platforma, ništa drugo“, rekao je Hoti.

DAUT HARADINAJ: ŽELIMO PRISUSTVO SAD U DIJALOGU SA BEOGRADOM
Poslanik Alijanse za budućnost Daut Haradinaj rekao je da ta stranka nema problema oko učešća u vladajućoj koaliciji u Prištini, ali da želi prisustvo SAD u dijalogu sa Beogradom, nastavljenim u Briselu.

„Zabrinuti smo jer dijalog nije stvorio ništa dobro tokom 15 godina bez prisustva SAD-a. Ne sme da padne na tehnički dijalog. Sporazum bez prisustva SAD je neizvodljiv. Nemamo nikakvih nesporazuma u zajedničkom upravljanju u vladi, ali zahtev je da SAD budu za stolom u dijalogu“, rekao je Haradinaj tokom rasprave o dijalogu sa Beogradom.

„Imamo EU kao saveznika, ali verujemo SAD-u“, dodao je Haradinaj i zamolio Hotija da ozbiljno shvati koalicione partnere.

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj zatražio je da parlament usvoji rezoluciju kojom će se vlasti u Prištini obavezati da će sa Beogradom razgovarati samo radi postizanja konačnog sporazuma o priznavanju.

„Napravimo rezoluciju u kojoj se kaže da ćemo razgovarati o konačnom sporazumu. Pridružimo se Samoopredeljenju i Demokratskoj partiji, i utvrdimo rezoluciju koja ne uključuje tehnička pitanja“, rekao je Hodžaj.

Rasprava na sednici skupštine je okončana bez ijednog usvojenog stava.

 

Izvor Kosovo Onlajn/RTS, 24. jul 2020.

VUČIĆ: AKO PRIŠTINA NASTAVI, I MI ĆEMO
Moraćemo da ojačamo avijaciju i da kupimo neke od lovačko-bombarderskih aviona, već smo pokrenuli neke korake u tom pravcu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić tokom posete kasarni u Sremskoj Mitrovici. On je rekao da postoje tri otvorena pitanja u vezi sa ponašanjem Prištine tokom Briselskog dijaloga.

Teško je razvijati skupu lovačku avijaciju, obnovili smo bombarderski deo, imamo 10 „migova 29“, uskoro će operativno biti 14, modernizovane „orlove“, super G4, međutim, to mora da bude mnogo snažnije, rekao je Vučić.

Nabavljamo generaciju aviona 4 i 4 plus i idemo na modernije, rekao je predsednik.

Kada je u pitanju ponašanje Prištine tokom Briselskog dijaloga, budući da su nastavili kampanju za dalje priznanje Kosova, Vučić kaže da postoje tri odgovora Srbije.

Prvo je da reč i potpis Prištine ne znači ništa, ni na potpis za Zajednicu srpskih opština, ni na ono što su obećali Grenelu, rekao je Vučić.

„Pod dva, kako je moguće da niko iz međunarodne zajednice ne reaguje, da Priština traži dodatna priznavanja. Formalno će pred nama nešto da kažu, ali suštinski im zameriti neće“, naveo je predsednik Srbije.

„Pod tri, moramo da čuvamo mir i stabilnost i da ne gubimo nerve. Ako Priština bude nastavili svoju kampanju za dodatno priznavanje, mi ćemo nastaviti kampanju za otpriznavanje i biće pet puta jača“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je prokomentarisao i vest da je i drugi kontigent oklopnih vozila iz SAD stigao na Kosovo i Metohiju, navodeći da Amerikanci, Turci i Nemci brinu o svom čedu.

Vučić je rekao da su srpske bezbednosne službe upoznate sa tom dostavom i da Srbija istog sekunda zna šta stiže na Kosovo i Metohiju, precizirajući da su „hameri“ stigli na KiM 20. jula.

Srbija odlučila da bude gospodar svog neba

Predsednik Srbije je poručio da je Srbija odlučila da sama bude gospodar svog neba i da ga sama čuva, za razliku od, na primer, Hrvatske.

Ukazao je i da je Srbija pokrenula neke inicijative u pravcu nabavke lovačkih aviona, koji štite borbene u akciji.

Povodom vesti iz Hrvatske da ta zemlja ni za vreme mandata nove vlade neće uspeti da nabavi nove „migove“ i da će morati da prizemlji stare, Vučić je rekao da se mi ne takmičimo sa njima, jer će njima neko drugi da čuva nebo, preneo je Tanjug.

„To je pitanje izbora da li želite da neko drugi čuva vaše nebo ili da budete svoj gospodar. Mi smo se odlučili da sami čuvamo svoje nebo, da budemo svoj gospodar“, istakao je predsednik Srbije.

Vučić o koroni: Spremni smo da se suočimo sa mnogo težim talasom

Kada je u pitanju virus korona, Vučić je rekao da smo spremni da se suočimo sa mnogo težim talasom

Predsednik Srbije je rekao da očekuje da će broj zaraženih virusom korona početi da opada sledeće nedelje, a povodom peticije grupe lekara koji su zatražili smenu Kriznog štaba poručuje da će uvek biti na strani zdravstvenih radnika koji sebe nesebično daju da bi spasili ljudske živote.

Ističe da su država i čitav Krizni štab dali sve kako bi zaštitili ljudske živote i podsetio da je država uspela da nabavi svu medicinsku opremu, kao i da 1.030 respiratora stoji u magacinu za slučaj jačeg udara virusa korona na jesen.

 

Naslovna fotografija: Armend Nimani/AFP via Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 26. jul 2020. 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u