M. Ković: Okupljanje i odbrana, a ne podele i medijska podmetanja

Odgovor Miloša Kovića Đorđu Vukadinoviću, Marku Jakšiću i Dragani Trifković u vezi sa neslaganjima povodom načina funkcionisanja Pokreta za odbranu Kosova i Metohije

Poštovani gospodine Vukadinoviću,

Kao što Vam je poznato, na dan Prepodobnog Justina Ćelijskog, 14. juna, u Manastiru Svetog Arhiđakona Stefana u Slancima, osnovan je nestranački Pokret za odbranu Kosova i Metohije. U odbrani svetinja, naroda i države od pogubne politike srpskih vlasti, okupila su se neka od vodećih imena naše kulture, pripadnici različitih političkih struja i stranaka. Po mom mišljenju, u našoj istoriji nema mnogo primera ovakvih, nadstranačkih okupljanja i ove vrste spremnosti da se, u kritičnim trenucima, na sebe primi zajednička, javna, građanska odgovornost.

Očekivali smo da će, na samom početku, dok se ciljevi i metodi delovanja ne budu sasvim razjasnili, biti rasprava i neslaganja. Ipak smo ostali zatečeni neprijateljstvom sa kojim su nas dočekale i vlast i opozicija. Pored ostalog, na sajtu Nova srpska politička misao 19. jula objavljeno je pismo adresirano na moje ime, kao zastupnika Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, prepuno optužbi, kojim je Marko Jakšić podneo ostavku na članstvo u Pokretu. Interna prepiska je, tako, dospela do sajta NSPM.

Istog dana objavljen je, uz dozvolu autora, i odgovor Časlava Koprivice u kome su, umesto sumnjičenja, iznesene činjenice. To je, potom, u internoj prepisci, učinilo i Predsedništvo Pokreta. Iako sam u Jakšićevom pismu optužen za najrazličitija nepočinstva, nisam hteo da se javno oglašavam, da ne bih produbljivao postojeće podele i da Pokret ne bi bio uvučen u partijske sukobe. Odgovorio sam mu u okviru prepiske članova Skupštine Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Iste optužbe ponovila je, međutim, i Dragana Trifković u tekstu svoje ostavke, objavljene 26. jula u Novoj srpskoj političkoj misli. Pošto je, očigledno, uprkos prividnoj neozbiljnosti zbog besmislenih kvalifikacija i optužbi, reč o ponovljenom pokušaju da se činjenice zamene izmišljotinama, šaljem Vam tekst svojih internih odgovora Marku Jakšiću i Dragani Trifković. Iako to prvobitno nisam nameravao, verujem da sam, upornim iznošenjem neistina, na to prinuđen. Iz mojih pisama, kao i iz pisma Časlava Koprivice, videće se šta se zaista dogodilo i ko je izazvao ovaj štetni sukob. Verujem da će se brzo saznati i zašto je to učinjeno.

Mislim da je ovoj neprijatnosti ipak dat preveliki značaj. U Predsedništvu Pokreta ostaju Slobodan Samardžić, Bogoljub Šijaković, Milo Lompar, Miloš Ković i Časlav Koprivica. Među 75 članova Skupštine nalaze se Episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, arhimandrit Andrej, iguman Manastira Svetog Stefana u Slancima, akademici Matija Bećković, Danilo Basta, Časlav Ocić, Milosav Tešić, Jovan Delić, generali Božidar Delić, Branko Krga, Radovan Radinović, Siniša Borović, ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović, profesori univerziteta Slobodan Antonić, Mitra Reljić, Valentina Pitulić, Milan Brdar, Aleksandar Lipkovski, Igor Vuković, Aleksandar Jovanović, Jovan Popov, Slobodan Vladušić, Aleksandar Milanović, Rada Stijović, Aleksandar Ćorac, Aleksandar Đikić, muzičar i advokat Feđa Dimović, reditelj Danilo Bećković i mnogi drugi.

Sledi tekst mojih pisama Marku Jakšiću i Dragani Trifković.

Poštovani gospodine Jakšiću,

Nemam mnogo toga da dodam na ono što su u odgovoru na tekst Vaše ostavke na članstvo u Pokretu napisali Predsedništvo i Časlav Koprivica.

Istine radi, podsetiću Vas na Vaš dosadašnji doprinos Pokretu u koji ste se svojevoljno i bez ikakve prisile, učlanili. Niste sačekali ni da se on zasnuje i počne sa radom, a već ste me javno, u medijima sumnjičili, kreativno i stvaralački učitavajući u moje izjave ono što nikada nisam izgovorio, niti napisao. Kada sam to demantovao i doslovno citirao ono što sam rekao, niste osetili potrebu ni da se izvinite.

Umesto toga, bez ikakvog prethodnog razgovora ili dogovora, upisali ste moje ime na krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, za koju se brzo ispostavilo da nije bila predlog Skupštini Pokreta, nego ultimatum upućen meni lično.

Na to nisam reagovao i nisam učestvovao u raspravi vođenoj između kompetentnih članova Pokreta, među kojima su i naši vodeći stručnjaci za krivično pravo.

Na odluku Predsedništva Vi ste reagovali izlivom gneva i ostavkom. U njenom tekstu za sve ste, iznova, optužili mene. Prozvali ste me zbog članstva u Političkom savetu DSS, iz koga sam se povukao, i zbog osude protesta, u kojima sam učestvovao i koje sam javno podržao. Zatražili ste od mene da javno osudim svoga prijatelja, Miloša Jovanovića. Taj vaš čudni tekst prosleđen je medijima i bio je okidač za ružnu kampanju protiv Pokreta i protiv mene lično.

Ne znam šta ste hteli da postignete ovim napadima, ali mi se čini da se nama mlađima, koji Vas ne poznajemo, niste predstavili u svom najboljem izdanju. Ne mislim da bi bilo dobro da se ovaj štetni i nepotrebni sukob produbljuje i širi. Za razliku od Vas, ovo pismo neću prosleđivati medijima.

Želim Vam svako dobro u Vašem daljem radu.

Beograd, 21.7.2020

Miloš Ković

Poštovana Dragana,

Kada smo osnovali Pokret, mislili smo da se neke stvari podrazumevaju. Izgleda da je ipak potrebno da ih izgovorimo.

1) Za Pokret nije dobro da se međusobno vređamo i javno sumnjičimo. Na stranu sada javna kampanja koja se vodi protiv mene. Nisam siguran da sam razumeo odakle Vam tvrdnja da se „lideri“ Pokreta „bore protiv članova sa KiM, žena“, itd. U našim redovima imamo žene sa KiM, dakle osobe koje ispunjavaju oba kriterijuma, ali ne verujem da će potvrditi da se „lideri“ „bore“ protiv njih. U Časlavljevom pismu zaista nisam pronašao užase za koje ga optužujete: mizoginiju, fašizam i slično. Nemojte da pretvaramo našu Skupštinu u revolucionarni Konvent, koji će giljotinirati sumnjive.

2) Većina nas je, u akademskom svetu, navikla na načelo stručnosti. Svako se drži svoje oblasti, o ostalim ima pravo da iznosi svoje mišljenje, ali ga ne nameće onima koji se datom oblašću duže i pažljivije bave. U svojim redovima imamo akademike, pravnike i vodeće stručnjake za krivično pravo. Vi ste, kako se vidi iz onoga što ste nam poslali, inženjer pejzažne arhitekture i radite master rad iz terorizma. Kao istoričar, ne bih se usudio da, pred Vama, arbitriram po pitanjima iz oblasti hortikulture. Uveravam Vas da ćemo, kada Vaša istraživačka područja dođu na red, tražiti Vašu stručnu ekspertizu.

Sudeći po prepisci, većina članova Skupštine je saglasna u uverenju da bi trebalo da zaključimo ovu raspravu i da se ipak, na kraju, posvetimo onome zbog čega smo osnovali Pokret.

Beograd, 23.7. 2020.

Srdačan pozdrav,

Miloš Ković

Poštovana Dragana,

U svom pismu Vi ste na jezgrovit i pregledan način prikazali svoj ukupni doprinos radu Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Vrlo marljivo ste sakupili vesti o tome ko je, gde, kome, šta i zbog čega rekao i uradio, ko je kada, gde i zašto izgovorio neku sumnjivu reč, ili o tome ko je kakav čovek i rodoljub.

Lične, personalne stvari nisu, međutim, ono što nas je okupilo u Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

Hvala Vam na zalaganju i na dosadašnjoj saradnji.

Beograd, 25.7.2020.

Srdačan pozdrav,

Miloš Ković

Videti još:

Marko Jakšić: Pismo zastupniku Pokreta za odbranu KiM Milošu Koviću – Vi ste predsednik političkog saveta stranke koju sam ja napustio zbog kolaboracije sa aktuelnim izdajničkim režimom 

Dragana Trifković: Pismo „Zastupniku Pokreta za odbranu KiM“ Milošu Koviću – Ne može se boriti za očuvanje Kosova i biti predsednik političkog saveta onoga u šta se DSS pretvorio

Časlav Koprivica: Odgovor Marku Jakšiću – Miloš Ković, Slobodan Janković, Slobodan Vladušić i moja malenkost istupili smo iz Političkog saveta DSS

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor NSPM, 26. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u