Portal Nova S izdvojio tvitove o najavi promene naziva ulica

Portal Nova S izdvojio je neke od protestnih tvitova protiv najave gradskih vlasti da bi beogradske ulice koje nose imena po toponimima iz bivše SFRJ mogle biti preimenovane

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je najavio da se razmatra promena imena brojnih ulica u Beogradu koje nose naziv po mestima iz bivše SFRJ – pa će tako Sarajevska, Mostarska, Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska i Zenička ulica uskoro imati nove nazive. Na tu vest građani su na društvenim mrežama reagovali burno: Mnogi su revoltirani,a dosta je i onih koji su se našalili.

Pojedini su se nadovezali na objašnjenje Gorana Vesića, koji je javnosti i izneo ovu ideju.

Tim tragom vodio se još jedan tviteraš, koji kaže da bi od sada Dunav trebalo da se zove Suze Nikolaja Velimirovića.

Među prvima koji su komentarisali ovaj potez gradskih vlasti je i naš proslavljeni reditelj Srđan Dragojević, koji je na Tviteru istakao kako se ljudi svađaju umesto da kažu – ne može.

I Voja Žanetić, satiričar, kolumnista, scenarista, kazao je šta misli o novoj ideji o promeni naziva ulica, pa je na Tviteru objavio sliku ulice koja nosi naziv Ulica Lorema Ipsuma, aludirajući na model teksta koji stoji kao zamena za novinski tekst u pripremi, a koji ne znači ništa.

Oglasio se i Goran Miletić, regionalni direktor organizacije Civil Rights Defenders, koji se osvrnuo na objašnjenje Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda.

S druge strane, jedan tviteraš kazao je koju bi jedinu ulicu u Beogradu drugačije nazvao.

Bilo je i onih prilično ogorčenih.

I onih koje je ova vest vratila u prošlost.

A tu su i brojni duhoviti komentari, pa su neki predložili da se nabave displeji da bi nazivi ulica mogli da se menjaju svakodnevno.

Najzanimljiviji su, čini se, predlozi za buduće nazive ulica.

Među njima svoje mesto je našao i Krizni štab zadužen za borbu protiv korone.

Tu je i originalan predlog za novo ime Sarajevske ulice.

Na Tviteru se može pronaći i interesantan predlog kako da prebolimo to što ne možemo skoro nigde u inostranstvo.

Pitali su se neki i znači li ovaj predlog za imenu naziva ulica da je sve drugo kako treba i da je samo to ostalo da se uredi u prestonici.

I povrh svega, tu je još jedno važno pitanje – ko će građanima nadoknaditi troškove koji prate promenu adrese u dokumentima.

 

Autor Nevena Dimitrijević

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Gugl mape

 

Izvor nova.rs, 27. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u