Dačić: Ideja da Srbin bude na proslavi Oluje je neviđena provokacija

On je na rekao da Hrvatska ne traži da se na proslavi godišnjice Oluje pojavi predstavnik Srbije, nego Srbin, i to Srbin iz Hrvatske

Hrvatska traži da na proslavi Oluje prisustvuje Srbin, jer bi im tako bilo malo lakše na savesti, kaže prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i poručuje da je takav zahtev za učešće na proslavi etničkog čišćenja Srba „neviđena politička provokacija”.

On je na TV Pink rekao da Hrvatska ne traži da se na proslavi godišnjice Oluje pojavi predstavnik Srbije, nego Srbin, i to Srbin iz Hrvatske. Naveo je da je u Hrvatskoj pre rata živelo 560.000 Srba, a sada ih je ostalo 180.000.

„Oni su izvršili etničko čišćenje sopstvene države i izvršili su ono što je bio cilj svih pokreta na kraju i ustaškog pokreta”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

Dačić kaže da je Crna Gora se osetila prozvanom povodom njegovog negodovanje što će predstavnik Crne Gore biti na proslavi Oluje.

„Siguran sam da nikoga u Srbiji nije zabolelo mnogo kad je Albanija priznala takozvano Kosovo, ali mislim da je svakog Srbina zabolelo kad je Crna Gora to učinila”, kaže Dačić.

Hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković juče je rekao da bi bilo „jako dobro i korisno” kada bi na obeležavanje godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja” u Kninu došao i potpredsednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici vlade obeleže i srpska stradanja.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Politika, 28. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u