Амерички председник Доналд Трамп на конференцији за медије у Белој кући говори поводом коронавируса у САД, Вашингтон, 15. април 2020. (Фото: Alex Wong/Getty Images)

Tramp zatražio odlaganje izbora u SAD

Tramp sve više dovodi u pitanje regularnost izbora u novembru i očekivano povećano glasanje poštom zbog pandemije koronavirusa

Predsednik SAD Donald Tramp u četvrtak je prvi put pokrenuo pitanje odlaganja predsedničkih izbora u novembru i izneo neosnovane optužbe da će povećano glasanje poštom rezultirati izbornom prevarom, prenosi agencija AP.

Datumi predsedničkih izbora – utorak posle prvog ponedeljka u novembru svake četiri godine – utvrđeni su federalnim zakonom, koji može da menja samo Kongres. U Ustavu nema odredbi o odlaganju predsedničke inauguracije, zakazane za 20. januar 2021. godine. Tramp je u četvrtak tvitovao:

„Sa opštim glasanjem poštom, izbori 2020. će biti na najneprecizniji i najnepošteniji u istoriji. Biće velika sramota za SAD. Odložiti izbore dok ljudi ne budu mogli da pravilno i bezbedno glasaju???”

Nema dokaza o izbornim neregularnostima kroz glasanje poštom, čak ni u državama u kojima se glasa samo na taj način, navodi AP. Pet država, u kojima se već isključivo glasa poštom, navode da primenjuju neophodne mere da bi se osiguralo da strani akteri ne mogu da poremete glasanje. Eksperti ocenjuju da su svi oblici izborne prevare retki, uključujući i glasanje van biračkog mesta.

Tramp sve više dovodi u pitanje regularnost izbora u novembru i očekivano povećano glasanje poštom zbog pandemije koronavirusa. Predsednik, koji u anketama zaostaje za kandidatom demokrata Džoom Bajdenom, je u nedavnom intervjuu kablovskoj mreži Foks njuz odbio da se obaveže da će priznati rezultate izbora.

Slično je zapretio i pre izbora 2016. godine.

„Videću. Neću jednostavno reći „da“ ili „ne“. Nisam ni prošli put“, rekao je Tramp.

Prošlog meseca je pristalicama u Arizoni rekao da će, po njegovom mišljenju, ovogodišnji izbori „biti najkorumpiraniji u istoriji naše zemlje“. U aprilu, Tramp je odbacio mogućnost promene datuma izbora.

„Zašto bih to uradio. 3. novembar je dobar broj. Radujem se izborima“, rekao je američki lider.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je tokom svedočenja u Kongresu, ove nedelje, da postoji „veliki rizik“ da će glasanje poštom dovesti do „masovne“ izborne prevare. Međutim, poručio je da „nema razloga da misli“ da će izbori biti namešteni.

 

Naslovna fotografija: Alex Wong/Getty Images

 

Izvor Rojters/Glas Amerike, 30. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u