Dodik: Ovo je davanje legitimiteta Oluji; Vulin: Verovaću kad vidim

„Ako bilo koji Srbin ode tamo u ime srpske zajednice, onda on tome daje legitimitet. To je neprihvatljivo i mislim da se to neće dogoditi“

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je neprihvatljivo da predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ i ocenjuje da bi to bilo nekorektno prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

– Ako bilo koji Srbin ode tamo u ime srpske zajednice, onda on tome daje legitimitet. To je neprihvatljivo i mislim da se to neće dogoditi – rekao je Dodik novinarima u Hašanima.

Dodik je, nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio da će potpredsednik vlade iz SDS S-a Boris Milošević prisustvovati obeležavanju 25. godišnjice „Oluje“ u Kninu, rekao da nije informisan da je to definitivno.

On je rekao da je za njega nemoguće da predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju te vojno-policijske akcije i naglasio da je protiv toga. Ocenio je i da nije korektno od vlasti u Hrvatskoj da tako nešto traže niti je korektno od bilo kojeg Srbina da ode na takvo mesto, prenosi RTRS. Dodik je podvukao da je tu reč o progonu, egzodusu, etničkom čišćenju i ubijanju žena i dece, ne samo na prostoru Hrvatske, nego i na Petrovačkoj cesti i mnogim drugim mestima.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć da će potpredsednik vlade iz SDSS-a Boris Milošević prisustvovati obeležavanju 25. godišnjice vojne akcije Oluja u Kninu, a da će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved otići u Grubore.

Prema podacima „Veritasa“, tokom hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ iz svojih domova proterano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju „Oluja“ okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svetski eksperti za tu oblast tvrde da je „Oluja“ imala sve karakteristike genocida, dodaje RTRS.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 31. jul 2020.

 

VULIN: NE VERUJEM DA SRBIN IDE DA SLAVI OLUJU
Ministar odbrane Aleksandar Vulin reagovao je na odluku Borisa Miloševića da ide na proslavu Oluje.

„Ne verujem da je moguće da Srbin dođe na proslavu dana kada su iz Hrvatske proterali 250.000 Srba, dana kada su ubili preko dve hiljade Srba, dana kada su na Petrovačkoj cesti pobili decu u izbegličkoj koloni. Ne verujem da je to moguće. Kada budem video tek ću onda poverovati. Do tada, ostajem u uverenju da nema Srbina koji će proslaviti istrebljenje Srba iz Hrvatske“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarišući pisanje pojedinih hrvatskih medija da će funkcioner SDSS-a i potpredsednik hrvatske vlade, Boris Milošević prisustvovati u Kninu obeležavanju godišnjice akcije „Oluja“ u kojoj je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Izvor Večernje novosti, 31. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u