Goldman saks: Dolar bi uskoro mogao izgubiti status glavne svetske valute

Mudra i dobro obaveštena „vampirska hobotnica“ uključila je alarm s razlogom. Sa namerom da zaštiti sistem koji je SAD-u punih 50 godina donosio kolosalne prednosti

Velika i moćna američka banka Goldman saks, poznata po svom političkom uticaju i činjenici da su desetine visokih zvaničnika širom sveta njeni bivši saradnici, nastupila je sa šokantnim upozorenjem: dolar uskoro može izgubiti ulogu i status glavne svetske valute.

Goldman saks upravlja imovinom od tri triliona dolara i veoma je poštovana na Volstritu. Međutim, nije slučajno nazvana „Vampirskom hobotnicom“ (Vampire squid) koja je pipcima `omotala` celu planetu. Američka agencija za finansijske i poslovne informacije Blumberg ovako je prenela upozorenje Goldman saksa:

„Kongres SAD se približava novom krugu fiskalnih podsticaja, odnosno upumpavanja novca u pandemijom razorenu ekonomiju, a Federalne rezerve su već povećale svoj bilans za oko 2,8 triliona dolara ove godine. To je razlog što su Goldmanovi stratezi upozorili da američka politika povećava strah od gubljenja vrednosti nacionalne valute. što bi moglo staviti tačku i na dominaciju dolara na svetskim tržištima“.

Optimisti smatraju da će dolar prebroditi i sadašnju krizu, kao što je onu iz 2007-2008. Međutim, sada je situacija potpuno drugačija: američki gradovi gore, obe vodeće stranke najavljuju da možda neće priznati rezultate sledećih predsedničkih izbora, a to znači potencijalni rizik građanskog rata. Osim toga, više nema unipolarnog sveta, pa je jedino pitanje – kakav oblik će imati hladni rat između SAD i Kine koji se razbuktava.

Mudra i dobro obaveštena „vampirska hobotnica“ uključila je alarm s razlogom. Sa namerom da zaštiti sistem koji je Sjedinjenim Državama, pa i Goldman saksu, punih 50 godina donosio kolosalne prednosti i privilegije.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Marcos Brindicci

 

Izvor Fakti, 01. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u