Šta može Srbin da slavi u Kninu?

Uprkos tome što je duboko pogođen najavom Miloševića o odlasku na obeležavanje „Oluje“, Savo Štrbac kaže da je za njega ona očekivana jer je sve ukazivalo na to

Najava da će novoizabrani potpredsednik hrvatske vlade i funkcioner SDSS-a Boris Milošević prisustvovati proslavi „Oluje” u Srbiji nije dočekana s odobravanjem. Dok Milošević kaže da bi to bio važan gest koji će poboljšati status srpske zajednice u Hrvatskoj, predsednik „Veritasa” Savo Štrbac navodi da ga takva mogućnost „dovodi do očaja”. Istovremeno, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Miloševića da „ne prelazi crvenu liniju”.

Pre dva dana oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da lično ne može da podrži prisustvo političkih predstavnika srpskog naroda na proslavi „Oluje”, ali da će se truditi da ih razume. Boris Milošević je svoj mogući odlazak obrazložio navodeći da ima „želudac” za svaki gest kako bi se poboljšao status srpske zajednice. Naveo je i da ne može da zaboravi nevine žrtve, zapaljene kuće, egzodus stanovništva jer to čini deo njegovog identiteta.

Uprkos tome što je duboko pogođen ovom najavom, Savo Štrbac kaže za Politiku da je za njega ona očekivana jer je sve ukazivalo na to da je pre formiranja hrvatske vlade postignut dogovor u vezi s prisustvom Srba na proslavi „Oluje” i da su cele nedelje puštani „probni baloni” da bi javnost prihvatila Miloševićev odlazak u Knin. „Nijedna osoba koja je izbegla iz Krajine neće podržati taj gest. Moj stav je da treba ići na komemoracije žrtava bez obzira na to kojoj su nacionalnosti pripadale, ali ne može me niko naterati da nesreću mog naroda slavim kao dvostruki praznik”, izjavio je Štrbac.

On je podsetio da se u Hrvatskoj slave dva praznika, Dan pobede i domovinske zahvalnosti, i dodaje da do sada nije bilo razlike u tumačenju akcije „Oluja” među Srbima iz Krajine i onima iz drugih delova Hrvatske koji i dalje tamo žive. „Sve nas koji radimo oko ’Veritasa’ ova odluka dovodi do očaja”, kaže Štrbac. Dodaje da ima neke simbolike u tome što se sve ovo dešava četvrt veka od počinjenog zločina nad Srbima, i to od strane nekoga ko nosi prezime Milošević, budući da je Slobodan Milošević označen kao osoba „koja je sve počela”. Ipak, bilo kako bilo, dodaje Štrbac, Andrej Plenković bi odlaskom Borisa Miloševića, postigao cilj.

Na našu konstataciju da će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved otići u Grubore, Štrbac kaže da na ta dva poteza ne može da se gleda na isti način jer je u Gruborima dokazano da je počinjen „zločin nad zločinima” i da bi svi hrvatski državni zvaničnici trebalo da se izvine potomcima tih ljudi, ukoliko su oni među živima. Sličan je stav i Miodraga Linte, koji je juče pozvao Borisa Miloševića da „ne prelazi crvenu liniju” i da „ne pljuje u lice posebno proteranim i ubijenim Srbima i članovima njihovih porodica”. Linta je odbacio Miloševićevu tvrdnju da će njegov odlazak u Knin poboljšati položaj preostalih Srba u Hrvatskoj.

„Za proterane Srbe, srpske povratnike i porodice nestalih ’Oluja’ i dalje traje jer nisu ostvarili svoja imovinska, stečena i brojna druga prava, nisu pronašli i sahranili svoje najmilije, nisu kažnjeni nalogodavci i izvršioci zločina nad našim narodom, nisu prestala hapšenja i suđenja Srbima bez ikakvih dokaza i nisu rešeni brojni problemi na krajiškom području”, poručio je Linta i dodao da prethodna Plenkovićeva vlada nije učinila ništa da bi poboljšala položaj Srba, već da je povećan broj fizičkih napada na srpske povratnike i raširen govor mržnje, a rehabilitacija ustaštva i NDH je ušla u završnu fazu. Podseća i da je legalizovan pozdrav „za dom spremni”, a Sabor je bio pokrovitelj komemoracije ustaškim zločincima u Blajburgu.

Da bi prisustvo političkih predstavnika Srba na obeležavanju godišnjice vojne operacije „Oluja” bilo novo poniženje za sve Srbe u Hrvatskoj, ocenjuje istoričar Nemanja Starović, dodajući da bi to značilo i legitimizaciju „zločinačke akcije” u kojoj je prognano više od 200.000 Srba. Starović ističe da ima maksimalno razumevanje za delikatnu poziciju u kojoj se nalaze politički predstavnici Srba u Hrvatskoj koji su, kako kaže, izloženi žestokim pritiscima i uslovljavanjima kako bi srpski narod dobio ono što mu pripada, ali takođe i da postoje „crvene linije” koje se ne smeju preći.

„Jedna od njih je legitimizacija zločinačke akcije ’Oluja’, na čemu insistira državno rukovodstvo Hrvatske”, kaže Starović za Tanjug komentarišući najavu da će potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke otići na proslavu godišnjice vojne akcije „Oluja”. Starović smatra da Miloševićevo prisustvo neće značajnije doprineti poboljšanju uslova života Srba u Hrvatskoj koji, kako kaže, ni posle 25 godina od ratnih sukoba ne mogu da ostvare svoja ustavna prava kao što je pravo na upotrebu ćirilice u Vukovaru i drugim delovima u kojima čine više od 30 odsto stanovništva.

Dodaje da pritisci na političke predstavnike Srba u Hrvatskoj da prisustvuju i time legitimizuju operaciju „Oluja” govore o duboko neprihvatljivom stanju u hrvatskom političkom društvu i podsećaju na insistiranje da žrtva legitimiše nasilje koje je izvršeno nad njom. „Akcija ’Oluja’ je ugaoni kamen državotvornog narativa izgrađen u poslednjih 25 godina u Hrvatskoj, a takvi pritisci, između ostalog, govore i o nesigurnosti koja postoji u hrvatskom društvu i dubinskoj svesti da je ta akcija imala zločinački karakter”, smatra Starović.

Kaže da je „Oluja” završni čin masovnog progona Srba iz Hrvatske koji je počeo 1990. godine i tokom kojeg je prognano blizu 500.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Podseća i da veliki broj prognanih Srba do danas nije uspeo da ostvari pravo na imovinu, pre svega, u vidu stanarskih prava koja su, ukazuje Starović, priznata u svim republikama bivše Jugoslavije, osim u Hrvatskoj. Iako je, kako kaže, Haški tribunal propustio priliku da da svoj doprinos utvrđivanju pravosudne istine o događajima tokom akcije „Oluja” time što je u drugostepenom postupku oslobodio hrvatske generale, Starović je uveren da je istorijska istina apsolutno nepobitna i da se svako može uveriti o zločinačkom karakteru te operacije preslušavajući tonske zapise brionskih sastanaka.

„Na njima se čuje glas Franje Tuđmana, koji govori o potrebi nanošenja takvih udara Srbima da oni praktično nestanu, kao i da treba izbacivati letke kojima će se Srbi pozivati da ostanu jer će im se tobože garantovati građanska prava. Nakon toga čuje se jezivi, cinični Tuđmanov smeh”, navodi Starović.

DSS: NEPRIHVATLjIVO DA PRISUSTVUJE PREDSTAVNIK SDSS-A
Odluka Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj da njihov predstavnik prisustvuje obeležavanju 25. godišnjice akcije „Oluja” i proslavi „takozvanog Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Kninu ljudski je neshvatljiva i apsolutno neprihvatljiva”, ocenila je juče Demokratska stranka Srbije. DSS smatra, prenosi Beta, da najava da će predsednik SDSS-a istovremeno u Rači prisustvovati obeležavanju godišnjice zločina počinjenih nad Srbima u vreme akcije „Oluja”, „ni na koji način ne umanjuje poniženje srpskog naroda prihvatanjem učešća na proslavi zločina učinjenih nad njim 1995. godine”.

 

Autor Jelena Popadić

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 01. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u