Srbija kupila kinesku verziju PVO sistema S-300

Novi sistemi HQ-22 i FK-3 koji ćemo uskoro videti u Srbiji indirektno su ostvarene želje dobrog dela javnosti kod nas da se nabavi S-300

Kako je danas ekskluzivno otkrila Balkanska bezbednosna mreža, Srbija je kupila kineski PVO sistem srednjeg dometa FK-3. Kako Mreža navodi, nabavka je ugovorena i plaćena. Ovo je proverljivo u redovnoj evidenciji Agencije za privredne registre na internetu gde je ugovarač posla, kompanija Jugoimport SDPR, objavila svoj redovni godišnji izveštaj o poslovanju za 2019. godinu.

Izveštaj pominje da je kompanija u prošloj godini sa 31 zemljom zaključila 163 uvozna ugovora u vrednosti od 620,3 miliona dolara. Izveštaj navodi da se „najveći deo uvoza odnosi na modernizaciju aviona MiG-29, nabavku sistema bespilotnih letelica, zatim nabavku lako prenosivog sistema Mistral i raketa za njega i PVO sistem FK-3“.

Srbija će tako postati prvi inostrani kupac ovog PVO sistema a Mreža navodi da se, analizirajući pisanje mejnstrim medija, može doći do zaključka da su kupljene tri baterije. RV i PVO Vojske Srbije takođe je i prvi evropski kupac kineskih borbenih bespilotnih letelica koje su nedavno i javno predstavljene.

Balkanska bezbednosna mreža podseća da su informacije o kupovini ovog raketnog sistema već nekoliko puta bile plasirane medijima pod državnim uticajem.

– Prvi raketni sistemi PVO nabavljeni su u prvoj polovini 1960-tih godina i bivši SSSR je bio jedini izvor raketne tehnike za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru. Sada Vojska Srbije koristi sisteme nasleđene iz jugoslovenske ere i odbranu Beograda čine divizioni RS PVO Neva-M sa zonom uništenja po daljini do 25 km i po visini do 18 km. Građanski rat odložio je nabavke nove tehnike iako je bilo puno glasina tokom burnih 1990-tih o pokušajima i ponudama za ruski RS PVO S-300.

Domaće javno mnjenje je do danas ostalo fascinirano ruskim sistemima starim S-300 i novim S-400. Kada mediji u naslovima pomenu te rakete očekuje se izuzetan nivo interesa čitalaca. Od 2012. u javnom prostoru često se najavljivalo da predstoji nabavka novih ruskih sistema koji će efikasno zaštititi vazdušni prostor Srbije čak i dejstvom po ciljevima koji su daleko u zagraničnom području. Kulimnacija proruskog talasa bila je za vreme vežbe Slovenski štit-2019 oktobra prošle godine kada su na aerodromu Batajnica kada su na vatrene položaje postavljena dva samohodna lansirna vozila RS PVO S-400. Mit o tome da su rakete ostale u Srbiji održavao se mesecima, a već u to vreme bilo je izvesno da se Srbija odlučila za nabavku kineskog RS PVO.

Novi sistemi HQ-22 i FK-3 koji ćemo uskoro videti u Srbiji indirektno su ostvarene želje dobrog dela javnosti kod nas da se nabavi S-300. Naime, Kinezi su rakete projektovali na bazi rešenja ruskih raketa raznih varijanti koje su dobili sa sistemom S-300 1990.tih godina. Za kinesku vojnu industriju izvoz raketnih sistema PVO u Srbiju izuzetno je vredan prodor na potpuno novo tržište jer do sada korisnici kineskih sistema srednjeg i velikog dometa bili samo kineski saveznici iz Azije – piše Mreža.

 

Autor Petar Vojinović

 

Naslovna fotografija: topwar.ru

 

Izvor tangosix.rs, 02. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u