Udruženja izbeglih: Pupovac da raskine „sramni i nemoralni“ dogovor

Udruženja su takođe najoštrije osudila odluku Miloševića, potpredsednika Vlade Hrvatske iz redova sprske zajednice, da ide u Knin na proslavu „Oluje”

Predstavnici 50 zavičajnih i izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske koja rade u Srbiji pozvali su danas predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca da raskine „sramni i nemoralni dogovor” sa predsednikom HDZ i premijerom Andrejem Plenkovićem i naloži Borisu Miloševiću da ne ide u Knin na proslavu Oluje.

Udruženja su najoštrije osudila odluku Miloševića – potpredsednika Vlade Hrvatske iz redova sprske zajednice, da ide u Knin na proslavu „Oluje” i ocenili da će jedinu korist imati Hrvatska jer će u međunarodnoj zajednici isticati da je politički predstavnik Srba priznao legitimitet zločinačke akcije „Oluja”.

„Najoštrije osuđujemo skandaloznu i nerazumnu odluku Miloševića da danas bude u Kninu gde se proslavlja proterivanje 250.000 Srba, ubijanje 2.000 Srba, sistematsko uništavanje, pljačkanje i paljenje srpske imovine i na taj način opravdava najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata”, naveli su u saopštenju za medije predstavnici udruženja.

Odlazak Miloševića u Knin, kako kažu, neće poboljšati položaj preostalih Srba u Hrvatskoj, neće doprineti rešavanju imovinskih, stečenih i brojnih drugih problema proteranih Srba, rešavanju pitanja nestalih Srba, kažnjavanju nalogodavaca i izvršilaca brojnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, razvoju kulture mira, razumijevanju i međusobnom poštovanju.

Prema njihovom mišljenju, odlazak Miloševića u Knin značiće zvanično prihvatanje besmislene hrvatske optužbe da su Srbija, JNA i Srbi bili agresori kako je to definisano tzv. Deklaracijom o Domovinskom ratu iz 2000. godine.

„Odluka će predstavljati najdublju uvredu i poniženje za krajiške Srbe i čitav srpski narod:, navode udruženja i dodaju da će glavnu odgovornost za odlazak Borisa Miloševića u Knin i davanje legitimiteta zločinačkoj akciji „Oluja” će, pored Miloševića, snositi Pupovac i rukovodstvo Samostalne demokratske srpske stranke.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 05. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u