Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

Interpol ukinuo poternice za Duškom Kneževićem

U odluci Komisije za kontrolu međunarodnih poternica piše da „postoji preovlađujuća politička dimenzija slučaja“

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević ne nalazi se više na Interpolovoj crvenoj potjernici koju je za njim raspisala Crna Gora, saznaju Vijesti. Tu informaciju za agenciju Tanjug potvrdio je i Knežević u telefonskom razgovoru iz Londona.

„Sada sam slobodan čovjek. Zahvalan sam britanskom timu mojih advokata i Velikoj Britaniji kao uređenoj državi“, rekao je Knežević nakon što su ga advokati obavijestili da je Interpol povukao potjernicu za njim, uz obrazloženje, pored ostalog, da „postoji preovlađujuća politička dimenzija slučaja“.

Knežević ističe da će ova odluka biti „vjetar u leđa crnogorskoj opoziciji protiv vlasti Mila Đukanovića“.

Prema saznanjima Vijesti, Knežević je podnio zahtjev kojim se tražilo ukidanje tri potjernice na osnovu tvrdnje da su u suprotnosti sa Interpolovom pravnom regulativom. U dokumentu u koji su Vijesti imale uvid piše da je žalba usvojena i da su sve tri potjernice ukinute i uklonjene iz Interpolovog sistema.

U odluci Komisije za kontrolu međunarodnih potjernica piše da „postoji preovlađujuća politička dimenzija slučaja i Interpol bi samim tim mogao da posluži kao sredstvo za politički motivisane aktivnosti, čime bi se negirala njegova [Interpolova] neutralnost…“ i da „… [Interpol] zaključuje da informacije dostavljene od strane crnogorskih vlasti ne zadovoljavaju Član 3. Interpolovog statuta.“

Kneževića Specijalno državno tužilaštvo tereti za više krivičnih djela.

 

Autor Srđan Kosović

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Vijesti, 06. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u