Amerika upozorila Srbiju na rizik kupovine oružja iz Kine

Iz Ambasade SAD navode i da Srbiji „savetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom EU”

SAD su upozorile Beograd da treba da bude svestan rizika koji nosi kupovina oružja od kineskih kompanija i ocenile da izbor snabdevača treba da odražava deklarisani cilj Srbije da se integriše sa Evropskom unijom.

Povodom odluke Srbije da od Kine kupi raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja-vazduh, navođenih radarom nove generacije, Ambasada SAD u Beogradu navela je za Radio Slobodna Evropa da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje, ali da bi vlade trebalo da budu svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje s kineskim kompanijama.

Svaka zemlja bi „trebalo da može da ima poverenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbednost ni ekonomski suverenitet”, naveli su iz Ambasade SAD i dodali da tog poverenja ne može da bude „ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Kini”.

Iz Ambasade navode i da Srbiji „savetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom EU”.

„Izbor snabdevača bi trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije: da se što više integriše sa Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije, već i uporedivu po kvalitetu i ceni”, stoji u pisanoj izjavi Ambasade SAD za RSE.

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 uvršćena je u godišnji izveštaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je prošle nedelje priložen Agenciji za privredne registre Srbije, prenosi Beta. Jugoimport SDPR navodi u tom dokumentu da je realizovao 163 sporazuma o uvozu iz 31 zemlje u vrednosti od 620,3 miliona dolara u 2019. godini i da u to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina sistema FK-3 u Evropi.

„Najveći deo uvoza odnosi se na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova i sistema protivvazdušne odbrane FK-3”, navodi se u izveštaju o kojem je 2. avgusta prvi izvestio portal Balkanska bezbednosna mreža.

Zvaničnici u Srbiji do danas nisu odgovorili na pitanja RSE o nabavci oružja iz Kine, niti po kojoj je ceni ugovorena. RSE dodaje da nije dobio odgovor ni od Ministarstva odbrane Srbije, niti od državnog preduzeća Jugoimport SDPR.

 

Izvor Politika, 10. avgust 2020.

 

VUČIĆ: NISMO KUPILI KINESKI PVO, ALI RAZMIŠLjAMO
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija još nije kupila PVO sistem FK-3 iz Kine već da razmišlja o toj nabavci. Upitan za upozorenje ambasade SAD u vezi potencijalne nabavke sistema iz Kine, Vučić je rekao da sistem FK-3 nije na spisku za sankcije nadležnog američkog ministarstva.

“Svaki put kad odlučimo da nešto kupimo, uvek neko ima nešto protiv. Još nismo kupili FK-3, razmišljali smo o tome i videćemo još koliko novca imamo”, kazao je Vučić novinarima u Beogradu posle obilaska radova na rekonstrukciji Savskog trga u Beogradu.

Komentarišući kritike dela opozicije u vezi izvoza naoružanja i vojne opreme u Jermeniju a koje je kasnije korišćeno u sukobima te zemlje i Azerbejdžana, Vučić je upitao „u čemu je igra da jedan deo tajkunskih medija pod kontrolom tajkunskih političara svakodnevno vodi kampanju protiv odbrambene industrije Srbije“.

“Sve to rade da bi Bugari uzeli deo tržišta pa da bi posle kukali kako Krušik nema posla. Koja je to zemlja kojoj po njima, smemo da prodamo oružje? Mi se striktno držimo propisa kome izvozimo, ko je krajnji korisnik”, kazao je predsednik Srbije.
Navodeći da u odbrambenoj industriji Srbije radi 17.000 ljudi, Vučić je kazao da je njegov posao da gradi „neuporedivo snažniju vojsku“.

Oni su uništavali našu vojsku, rakete Strela su uništavali za 156 dolara. Danas je vojska desetostruko snažnija nego pre sedam ili osam godina ali nisam ni blizu toga da sam zadovoljan niti da kažem kako je to na dobrom nivou – kazao je Vučić.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Susan Walsh

 

Izvor Sputnjik, 11. avgust 2020.

Pratite nas na YouTube-u