Grčka traži hitan samit EU o Turskoj

To je zatraženo posle dolaska turskog broda za istraživanje nalazišta nafte i gasa u spornu zonu u istočnom Sredozemlju što je ponovo pojačalo tenzije između dve zemlje

Grčka traži hitan samit Evropske unije o Turskoj, objavila je kancelarija grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa. To je zatraženo posle dolaska turskog broda za istraživanje nalazišta nafte i gasa u spornu zonu u istočnom Sredozemlju što je ponovo pojačalo tenzije između dve zemlje.

Grčka i Turska su rasporedile ratne brodove u istočnom Sredozemlju, gde je Turska ponovo poslala brod za istraživanje energetskih resursa. Grčka kaže da se ta oblast preklapa s njenim epikontinentalnim pojasom. Atina je juče ocenila da Ankara ugrožava mir slanjem istraživačkog broda što je „nova ozbiljna eskalacija“ i ukazala na „destabilizirajuću ulogu“ Turske, prenosi B92

„Grčka neće prihvatiti nikakvu ucenu i braniće svoj suverenitet i svoja suverena prava“, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka šefova Oružanih snaga koji je hitno sazvan.

Grčka Ratna mornarica danas je lokalizovala turski brod jugoistočno od ostrva Krita, a prati ga turska flotila uz nadzor grčkih ratnih brodova. Turska je ranije navela da će brod obavljati pretraživanja od 10. do 23. avgusta u velikoj zoni između Krita – na jugu Grčke, i Kipra – u istočnom delu Sredozemnog mora.

 

Naslovna fotografija: Ibrahim Laleli/DHA via AP

 

Izvor Sputnjik, 11. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u