H. Mas poručio SAD da ne može Nemačkoj diktirati ekonomsku politiku

Ministar spoljnih poslova u vladi Angele Merkel ovo je poručio administraciji Donalda Trampa iz Moskve, gde se sreo sa Sergejom Lavrovim

Nemačka sama odlučuje gde će kupovati energente i niko ne može izvana da Berlinu diktira šta da radi u situaciji sa gasovodom Severni tok 2, rekao je Hajko Mas. Ministar spoljnih poslova u vladi Angele Merkel ovo je poručio administraciji Donalda Trampa iz Moskve, gde se sreo sa Sergejom Lavrovim.

Naglasio je pritom da su za nemačku vladu, a i za Evropu uopšte, transatlantske veze već dugi niz godina od izuzetnog značaja. Dodao je da su te veze jače i dublje od bilo koje političke konjukture, pa upozorio SAD:

„Moramo, međutim, i da kažemo da su sankcije između partnera pogrešan put. Da, to je pogrešan put! Nijedna država ne može diktirati energetsku politiku EU pretnjama!“

Ministar je napomenuo da se unutar EU raspravlja o tome kako američke ekstrateritorijalne sankcije krše međunarodno pravo. Lavrov je ukazao da SAD imaju samo jedan cilj: raditi sve po svojoj volji i u svom interesu, ne samo u svetskoj politici, nego i u svetskoj ekonomiji.

Ruski senator i spoljnopolitički ekspert Aleksej Puškov – ocenjujući Masov nastup u Moskvi – rekao je:

„Nikada ranije Sjedinjene Države i Nemačka nisu ulazile u sukob ovakvog intenziteta i dubine. Vašington zbog Severnog toka2 preti sankcijama ne samo nemačkim firmama, već i državnim strukturama, dok u Nemačkoj postoje pozivi na odmazdu SAD. U stvari: na uvođenje kontra sankcija, pre svega ekonomske prirode“.

Puškov je naveo da su nemačke firme u taj gasovod uložile milijarde dolara, pa nastavio:

„Nemačka je jako umorna od bezobraznog, arogantnog stila Trampove administracije, od onoga što demonstriraju i Tramp, i državni sekretar Pompeo, i bivši američki ambasador u Berlinu Grenel. Nemačka neće odustati od borbe za Severni tok 2, jer zemlja koja tvrdi da je neformalni lider u Evropskoj uniji ne može da se povuče i tako pokaže svoju slabost. Za Nemce je važnije nego ikad ranije da pokažu karakter“.

Po prognozi Puškova, ako 3. novembra na predsedničkim izborima u SAD pobedi Džo Bajden, njegova administracija će verovatno drugačije pristupati odnosima sa saveznicima u Evropi, uključujući Nemačku:

„Nemci dobro znaju da Severni tok 2 – ako sada odustanu od tog projekta – nikada neće vratiti. Doduše, ako pobedi Bajden, koji je pristalica atlantizma i želi da poboljša odnose sa Berlinom, Nemačka ima šansu da sačuva Severni tok 2“.

 

Naslovna fotografija: Tviter/GermanForeignOffice

 

Izvor Fakti, 11. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u