Francuska poslala dva ratna broda u Mediteran, reakcije iz Grčke i Turske

Makron je jačanje francuskog vojnog prisustva najavio u sredu uveče, posle telefonskog razgovora s Micotakisom, i pozvao i Grčku i Tursku da se usmere na smirivanje tenzija

Francuska je poslala dva lovačka aviona „rafal“ i dva broda Ratne mornarice u istočno Sredozemlje, gde je Turska ponovo poslala u grčki deo mora brod za potragu za gasom i naftom u podmorju, uz pratnju flotile ratnih brodova, te je isplovila i ratna flota Grčke.

Ministarstvo odbrane Francuske je navelo da će dva „rafala“ stići danas na Krit i ostati nekoliko dana. Prethodno su bili na Kipru zbog vojne vežbe. Nosaču helikoptera „Toner“ koji je na putu za Bejrut s pomoći, u noći između srede i četvrtka se pridružila fregata „Lafajet“, koja je stigla iz Larnake, na Kipru, gde je vežba s grčkom ratnom mornaricom, prenosi agencija Frans pres.

„Cilj ovog vojnog prisustva je nezavisna procena situacije i da se potvrdi privrženost Francuske slobodi i bezbednosti plovidbe na Sredozemlju i poštovanju međunarodnog prava“, navelo je ministarstvo.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je zahvalio Francuskoj zbog jačanja vojnog prisustva u istočnom Sredozemlju, prenosi agencija AP. Micotakis je u poruci napisao da je francuski predsednik Emanuel Makron „pravi prijatelj Grčke i čvrst zaštitnik evropskih vrednosti i međunarodnog prava“.

Makron je jačanje francuskog vojnog prisustva najavio u sredu uveče, posle telefonskog razgovora s Micotakisom, i pozvao i Grčku i Tursku, članice NATO, da se usmere na smirivanje tenzija. Turska je u ponedeljak poslala brod za traganje za gasom i naftom, praćen ratnim brodovima, poslala u protsor između grčkog Krita i Kipra. Grčka je zato ponovo stavila vojsku u pripravnost i poslala ratne brodove u tu oblast južno od turske obale.

 

Izvor Beta/NSPM, 13. avgust 2020.

 

ERDOGAN: NEĆEMO DOZVOLITI NIJEDNOJ ZEMLjI DA NARUŠAVA NAŠA PRAVA
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i pokušati da smiri tenzije u istočnom Sredozemlju. Erdogan je to rekao u obraćanju zvaničnicima svoje stranke u Ankari.

„Rešenje u istočnom Sredozemlju je kroz dijalog i pregovore“, rekao je turski predsednik ali je i dodao da Ankara „neće dozvoliti ni jednoj zemlji da narušava njena prava“.

Tenzije su se pojačale poslednjih dana u zoni istočnog Sredozemlja bogatog energentima, oko koje se spore Turska i Grčka. Atina optužuje Ankaru da sprovodi nelegalna istraživanja za naftom i gasom u njenim vodama.

Francuska je poslala dva lovačka aviona „rafal“ i dva broda Ratne mornarice u istočno Sredozemlje, gde je Turska ponovo poslala u grčki deo mora brod za potragu za gasom i naftom u podmorju uz pratnju flotile ratnih brodova. Kao reakcija na to, Grčka je poslala svoje ratne brodove u tu oblast i podigla nivo vojne pripravnosti.

Sadašnje tenzije između Atine i Ankare velikim delom potiču od njihovog spora oko demarkacije svojih pomorskih granica, što je razlog brojnih sporova poslednjih godina između te dve zemlje, obe članice NATO. Atina optužuje Ankaru da krši njenu teritoriju istraživanjima za gas i naftu južno od grčkog ostrva Kastelorizo (Meis na turskom), dok Turska odbija da prizna da ta mala teritorija, koja se nalazi blizu njenih obala, ograničava njeno polje delovanja.

„Pozivati se na pomorski suverenitet koristeći se ostrvom Meis koje se nalazi na dva kilometra od turske obale i 560 kilometara od kontinentalne grčke se ne može racionalno objasniti“, rekao je danas Erdogan.

 

Naslovna fotografija: Eurokinissi

 

Izvor Beta/AFP/NSPM, 13. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u