Srbija i Rusija traže hitno uklanjanje ležaljki i suncobrana sa ostrva Vido

Predsednik Udruženja grčko-srpskog prijateljstva kaže da iza ovog nečasnog gesta stoji jedini restoran na Vidu, čiji je vlasnik lanac hotela kojim upravlja američki kapital

Počasni konzuli Srbije i Rusije traže da se sa ostrva Vido pod hitno ukloni plaža koja je formirana u luci, na mestu gde počinje prilaz Spomen-kosturnici srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata. Ležaljke i suncobrane pored Plave grobnice postavio je restoran koji je u vlasništvu američkog lanca hotela.

Ležaljke su postavljene u samoj luci, na mestu gde se iskrcavaju hodočasnici koji žele da se poklone senima predaka, ispod srpske i grčke zastave, pored spomenika koji je srpskim stradalnicima podigao grad Kruševac, inače pobratim Krfa.

RUSIJA I SRBIJA REAGOVALE ZBOG AMERIČKOG RESTORANA NA VIDU
Željko Popović, predsednik Udruženja grčko-srpskog prijateljstva, za Sputnjik objašnjava da iza ovog nečasnog gesta stoji jedini restoran na Vidu, čiji je vlasnik lanac hotela kojim upravlja američki kapital.

„Ikos je jedan od najluksuznijih hotela u celoj Grčkoj, on je zakupio taj restoran na ostrvu na 12 godina, ali im izgleda nije dovoljan restoran, pa bi hteli i veći deo plaže. Uputili su zahtev opštini Krf da zakupe obalu, 4.000 kvadratnih metara obale, naravno, taj zahtev je odbijen“, kaže nam Popović.

On je aktivan i u Udruženju za zaštitu Vida, čiji su članovi i dva bivša gradonačelnika Krfa, koji su veliki prijatelji našeg naroda, tu su i istoričari, narodni poslanici, ljudi kojima je jasan značaj ovog ostrva za Srbe.

Oni su uz pomoć lokalnih medija, koji takođe dobro znaju šta se na ostrvu dešavalo, prošle godine reagovali, kada je prethodni zakupac restorana od luke napravio plažu.

ZABRANjENO PUŠTANjE GLASNE MUZIKE
Ostrvo Vido pripada opštini Krf, na njemu ništa ne može da se kupi ili izgradi, jedino može da se iznajmi opštinska brodska linija koja na ostvro vozi hodočasnike, ali i sporni restoran, objašnjava Popović.

„Ugovor o iznajmljivanju restorana je jasan, zato Udruženje za zaštitu Vida i reaguje. U njemu stoji i da je zabranjeno puštanje glasne muzike, organizovanje svadbi i drugih veselja“, kaže Popović i dodaje da je i prethodni zakupac kršio pravila.

Kada je čuo za ovaj skandal, kustos Srpske kuće na Krfu Ljubomir Saramandić odmah je reagovao, obavestio je počasnog konzula Republike Srbije na Krfu Spiridona Mastorasa, koji se pismom obratio gradonačelnici i odmah zahtevao da se ležaljke sklone.

Konzul je u pismu objasnio da su ležaljke postavljene na neprikladno meso i pojasnio šta ono znači za Srbe, prenosi nam Saramandić.

„Gradonačelnica je dva puta imala sastanke sa našim najvišim državnim predstavnicima, u septembru prošle godine ovde na Krfu, a u februaru se u Beogradu srela sa ministrom Đorđevićem zaduženim za boračka pitanja. Bio sam oba puta prisutan, prva stvar koju sam sugerisao, jer sam na licu mesta već 20 godina, jeste da put od pristanišne luke do mauzoleja ne sme da ima zabavno-turističke sadržaje“, kaže Saramandić.

KRFLjANI POŠTUJU ISTORIJU, POJEDINCI MEŠETARE
Kako se pored sve brige opštine o ostrvu i osećanja Srba koji su među najbrojnijim turistima, ipak desilo da Vido asocira na turističku destinaciju, umesto na spomen-ostrvo?

Željko Popović otkriva da iza cele priče stoji lični interes jednog odbornika u Skupštini grad Krfa.

„To je čovek koji ima privatni biznis povezan sa spornim hotelom. Očigledno ga je novac pokrenuo da postavi ležaljke, jer o tome nije obavestio nikoga u opštini. Kada sam im prijavio slučaj, svi su bili iznenađeni. On se inače žestoko borio da mu jedini posao bude upravo briga o Vidu, na prvom sastanku smo se razišli, upravo zbog ove teme“, kaže Popović.

Priču o samovolji odbornika potvrdio nam je i Saramandić. On kaže da Srbi imaju pravo da se ljute, ali da nijednog trenutka u ovoj krizi ne smemo da zaboravimo da Krfljani jako dobro znaju deo istorije u kome je nastala Plava grobnica.

„Nijedno nasilno oštećenje, a postoji desetak srpskih spomenika na Krfu, nije zabeleženo. Nijedan grafit nije ispisan. Svi srpski spomenici tretiraju se kao deo lokalne krfske istorije. Postoji i ideja koja treba da se realizuje zajedno sa opštinom Krf, koju je korona zaustavila, da se put od luke i ceo memorijalni kompleks obeleže na poseban način. Mislim da je to jedino rešenje, da onaj ko i pomisli na turističke sadržaje, shvati da to mesto nije za kupanje.“

REAGUJE I RUSIJA
Nisu samo Srbi hodočasnici na Vidu. Pored spomenika koji je podigao Kruševac, nalazi se za Ruse važno znamenje, spomenik admiralu Fjodoru Ušakovu, jednom od najslavnijih ruskih pomorskih komandanata. U ratu sa Napoleonom oslobodio je Krf i još šest ostrva francuske okupacije, što Krfljani nisu zaboravili.

Kako saznajemo, protestno pismo gradonačelnici Krfa tokom dana uputio je i Nikolaos Kanulas, počasni konzul Ruske Federacije na ovom ostrvu. Sagovornici Sputnjika sigurni su da će gradonačelnica Meropi Idreu rešiti problem, jer je više puta izjavila da za njenog mandata Vido sigurno neće postati turistička destinacija. Za ono što već čini za ostrvo koje čuva srpske kosti, patrijarh srpski Irinej lično joj je uručio zahvalnicu.

Udruženje grčko-srpskog prijateljstva očekuje da Lučka kapetanija ubuduće zabrani pristajanje brodovima na Vido, da bude dozvoljeno samo onima koji organizovano voze posetioce do Plave grobnice, jer to je jedini način da Grobnica plava spava.

 

Autor Senka Miloš

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Sputnjik, 10. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u