Zločin u Goraždevcu 17 godina bez kazne

Roditelji ubijene dece iz godine u godinu ne kriju razočaranje što počinioci tog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati

Na današnji dan pre 17 godina nepoznate osobe su iz automatskog oružja pucale na grupu od pedesetak srpske dece na reci Bistrici u Goraždevcu, i tom prilikom ubile Ivana Jovovića i Pantu Dakića, a ranile njih četvoro.

Za zločin niko nije odgovarao. Istraga je zatvorena pre deset godina. Euleks je tada tvrdio da bi mogli ponovo da je pokrenu, ako se pojave nove informacije.  Kao i prethodnih godina, porodice ubijenih i ranjenih i ostali žitelji Goraždevca okupiće se i danas na parastosu u seoskoj crkvi Presvete Bogorodice kako bi podsetili da se zločin dogodio i da nije rasvetljen.

Roditelji ubijene dece iz godine u godinu ne kriju razočaranje što počinioci tog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati. Roditelji ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Pantu i, iz godine u godinu, ponavljaju da su to preneli i Kforu. Predstavnici međunarodne zajednice obećali su pre 17 godina da će „prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce’.

Ubice međutim i dalje slobodno hodaju, a srpske porodice u Goraždevcu i dalje su zavijene u crno. Ubijena i ranjena deca bila su potpuno nevina. Prekidom istrage, iz tužilaštva Euleksa su naveli da nisu uspeli da identifikuju izvršioca ili izvršioce, da su sve istražne radnje iscrpljene i da nije do sada pronađen novi prostor za istragu.

Zločin u Goraždevcu se dogodio kada su kontrola i odgovornost za bezbednost na Kosovu već godinama bili na međunarodnoj zajednici. U Goraždevcu u crkvi Presvete Bogrodice služen je parastos Panteliji i Ivanu.

ĐURIĆ: GREH PROTIV ČOVEČNOSTI
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da su srpska deca pala kao žrtve sulude ideologije mržnje, koja nije usmerena ni prema kome određenom, već prema čitavom jednom narodu, njegovoj kulturi i trajanju, i nažalost ta ideologija do danas nije napuštena i ima brojne političke sponzore u Prištini.

„Srbi u Goraždevcu, uprkos svom tragičnom gubitku i mukama koje svakodnevno savlađuju, i dalje opstaju na svojoj zemlji i ognjištima, čuvajući grobove svoje dece i predaka i trag srpskog postojanja u Metohiji, a država Srbija će nastaviti da im pomaže na svaki način da se srpsko ime i nadalje čuje tamo gde se u kontinuitetu čulo vekovima“, navodi se u saopštenju.

„Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mučeništvu mnogih drugih naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, učinjen je greh protiv čovečnosti, a demokratski svet je kapitulirao pred ideologijama mržnje i terorizmom“, ukazao je Đurić.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor RTS, 13. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u