Lukašenko: Dogovorio sam se sa Putinom o pružanju pomoći Belorusiji

„Dogovorio sam se sa Putinom da pri prvoj našoj molbi Rusija pruži sveobuhvatnu pomoć kako bi se osigurala bezbednost Belorusije“

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio o pružanju pomoći u slučaju da to bude bilo potrebno.

„Kada je reč o vojnoj komponenti, Belorusija sa Ruskom Federacijom već ima postojeći dogovor u okviru Savezne države Rusije i Belorusije i ODKB. Ovi momenti potpadaju pod taj dogovor. Stoga sam i danas dugo razgovarao sa predsednikom Rusije o aktuelnoj situaciji. Moram reći da sam fasciniran koliko je on upućen u to šta se događa“, rekao je on.

„Dogovorio sam se sa Putinom da pri prvoj našoj molbi Rusija pruži sveobuhvatnu pomoć kako bi se osigurala bezbednost Belorusije“, dodao je.

U osvrtu na proteste radnika u Belorusiji, Lukašenko je rekao da se radi o „zabadanju noža u leđa vlasti“.

„Kakav je to pristup? Predsednik, Vlada, svi se mi mučimo kako bismo vam osigurali makar neku platu. Firme rade, pružamo neverovatnu pomoć. I šta? Nož u leđa?“, upitao je Lukašenko.

Rekao je i da smatra da svi oni koji protestuju ni ne treba više da rade u fabrikama.

„Pazite, imamo previše radnika u našim fabrikama, neka odu ti ljudi. Tim ljudima ne treba da bude osigurano mesto više u fabrikama“, zaključio je.

 

Izvor Sputnjik, 15. avgust 2020.

 

LUKAŠENKOVE PRISTALICE IZLAZE NA ULICU
Provladina javna organizacija „Bela Rus” namerava da održi danas u Minsku „miting solidarnosti” u znak podrške aktuelnom predsedniku Aleksandru Lukašenku, saopštila je organizacija na svojoj stranici na Fejsbuku.

„U nedelju u 12.00 biće održan miting solidarnosti na Trgu nezavisnosti u Minsku. U njemu će učestvovati snage koje podržavaju državnu politiku”, navodi se u saopštenju „Bele Rus”, prenosi Tanjug.

Na mitingu, kako se navodi, okupiće se „svi oni koji vole otadžbinu, ko je protiv podele zemlje na dva suprotstavljena tabora”, prenosi Sputnjik saopštenje.

„S nama je cela konstruktivna Belorusija”, saopštila je organizacija.

Protesti u Belorusiji su počeli, podseća Sputnjik, nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova. Opozicija ih nije priznala, dok je liderka opozicije Svetlana Tihanovska napustila zemlju i otišla u Litvaniju.

Prva tri dana demonstracije su bile nasilne, policija je koristila suzavac, vodene topove, šok-bombe i gumene metke za njihovo rasterivanje. Prema podacima Ministarstva policije Belorusije, u neredima od 9. do 13. avgusta povređen je 121 policajac, dok je pokrenuto 90 krivičnih postupaka. Jedna osoba je poginula. Uhapšeno je skoro 7.000 demonstranata, ali je veliki broj njih kasnije pušten.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Politika, 16. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u