Zeri: Kfor zaustavio radove na putu kod Visokih Dečana

Radovi na ovom putu su obustavljeni, a po prestanku radova u Dečanima, komandant Kfora Mikele Risi održao je sastanak sa predsednikom te opštine Baškimom Ramosajem

Intervencijom Kfora danas su zaustavljeni radovi koji se izvode na putu u blizini manastira Visoki Dečani u opštini Dečani, javlja Zeri.

Kako se navodi, radovi na ovom putu su obustavljeni, a po prestanku radova u Dečanima, komandant Kfora Mikele Risi održao je sastanak sa predsednikom te opštine Baškimom Ramosajem, prenosi Kosovo onlajn. Kljan Kosova saznaje da je do ovog sastanka došlo nakon prestanka radova na putu za manastir Visoki Dečani, a radovi su prestali posle intervencije Kfora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je manastir Visoki Dečani ugrožen nezakonitim radovima koji se izvode na putu. Vučić je naglasio da će na sledećem sastanku u Briselu Srbija zatražiti od predstavnika Prištine da hitno obustave radove u zaštićenom području manastira, prenosi Kljan Kosova.

Eparhija raško-prizrenska je upozorila da se nastavljaju nezakoniti radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira, uprkos eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zone, prenosi Tanjug. Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

GRADONAČELNIK DEČANA: IZGRADNjA ZAUSTAVLjENA DO PONEDELjKA
Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj saopštio je da su na zahtev premijera Kosova Avdulaha Hotija do ponedeljka obustavljeni radovi na izgradnji puta Dečani-Plav, u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Neki kosovski mediji preneli su da su radove na izgradnji tog puta zaustavili pripadnici Kfora, a Ramosaj je na Fejsbuku objavio da je to ipak učinjeno na zahtev Hotija. Eparhija raško-prizrenska pre toga je ponovo zatražila obustavu radova na izgradnji tog puta upozorivši međunarodne predstavnike i zvanični Beograd.

Ramosaj, koji je član Alijanse za budućnost Kosova, ranije je izjavio da se ni po koju cenu neće zaustaviti izgradnja puta Dečani-Plav, prenosi Beta.

KOMANDANT KFORA OBIŠAO SPECIJALNU ZAŠTIĆENU ZONU DEČANA
Komandant KFOR-a general-major Mikele Risi posetio je danas Specijalnu zaštićenu zonu Dečana, koja obuhvata Srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani, saopšteno je iz KFOR-a.

Kako je navedeno, general Risi se sastao sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem u njegovoj kancelariji, na poziv lokalne opštine. Komandant KFOR-a takođe se sastao sa igumanom Savom Janjićem u manastiru Visoki Dečani.

Tokom oba sastanka razgovarano je o ukupnoj situaciji u okolini, posebno u pogledu uticaja na bezbednost radova na putu R108 koji prolazi u blizini manastira Visoki Dečani, navodi KFOR, javlja Tanjug.

Kako je istaknuto, general-major Risi potvrdio je nepristrasnu posvećenost KFOR-a nastavku doprinošenja sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

VULIN: VUČIĆ RANIJE REKAO DA ĆE TRAŽITI OBUSTAVU RADOVA
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je večeras, povodom vesti da je KFOR zaustavio radove oko manastira Visoki Dečani, da možemo da budemo srećni zbog toga i podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da će to zahtevati i tražiti.

„Neshvatljivo je da Šiptari ne poštuju čak ni odluke sopstvenih sudova. Ovo je nešto više od običnog političkog preganjanja”, rekao je Vulin na RTS-u.

On je podsetio da su KFOR i međunarodna zajednica preuzeli obavezu da uspostave vladavinu prava na prostoru KiM, prenosi Tanjug.

„Vrlo retko to uspevaju da urade, nadajmo se da će bar sada to uraditi”, rekao je Vulin.

 

Naslovna fotografija: Katarina Steljić/Novi Standard

 

Izvor Politika, 15. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u